Sanad (Čoka) – SVEČNI BOŽIĆNI KONCERT

Koncert uveličali pevanjem Ženski hor „Lira „ iz Novog Kneževca, Kamerni hor „Kantilena „ iz Kanjiže  i sanadski pojci sa  mlađanim bratom i sestrom Mirić. Koncert je bio omaž nekadašnjim žiteljima Sanada i ipo đakonu Saši Belencovu

Srpska pravoslavna crkvena opština iz Sanada povodom praznika Rođenja Hristovog organizovala je Svečani božićni koncert u nedelju , 8. januara na drugi dan Božoća, u hramu Vaznesenja Gospodnjeg u Sanadu.

Tokom Večernja na kojem su uz sveštenoslužitelje  jereja  Aleksandra Pavlovića, nastojnika hrama, protojereja Gorana Ivkova iz Padeja i jereja Filipa Lagundžina iz Novog Kneževca Ženski „Lira“ iz Novog kneževca je pojao.

Ženski hor „Lira“

Nakon večernja održan je Božićni koncert koji ima smisao produženje praznovanja Božića da se ljudi ne raziđu jer se danas svi brzo razilaze , nego da  se okupei poduže praznovanje Božića kao nekada kada se zajedno slavio kako Božić tako  i drugi praznici naglasio je pojac Duško Jančić koji jedan od glavnih organizatora ovog koncerta na kojem su učestvovali Ženski hor „Lira“, Kamerni hor „Kantilena „ iz Kanjiže i članovi pevnice pri hramu Vaznesenja Gospodnjeg u Sanadu.

Koncert je bio u slavu Rođenja Hristovog i omaž nekadađnjem življu koje je nekada živelo u Sanadu, podunavskim Nemcima koji su činili trećinu stanovništva. Pored srpskog i staroslovenskog jezika, čule su se pesme na nemačkom , mađarskom i latanskom jeziku i upriličen je omaž preminulom ipo đakonu iz Novog Kneževca Saši Belencovu koji je iako bio pojac u Novom Kneževcu, u Sanadu bio čest gost i učestvovao u svim događanjima. Logično je da ga smeste među njih jer on i dalje živi sa njima i mali koncert je doprinos uspomenli na Saleta pesmom sanadskih pojaca ruskom pesmom “Raduj sja”.

Sanadski pojci pevaju „Raduj sja“

Dečak Milan i njegova sestra Milica  Mirić su otpevali Ukrajinsku božićnu pesmu koju je sa njma pripremila učiteljica  Ivana Popov, dok je žrnski hor “Lira “ pod dirigentskom palicom Aleksandre Neckov odpevao Ruski napev “ Blagoslovi duše moje, od Mokranjca “Aleluja” i Tebe pojem” i na kraju Damaskinovu pesmu “Gospodi usliši”.

Kamerni hor “Katilena “ je nastao pre 21 godinu na stogodišnjicu postojanja kanjiške Osnovne škole kao hor prosvetnih radnika, danas pored prosvetnih radnika u horu ima i ljubitelje horske muzike koji neguje i duhovu i svetovnu muziku. U Sanadu su se predstavili pod rukovođstvom Ilone Tolnai narodnim liturgijskim božićnim pesmama na mađarskom jeziku , sa dva bisera svetske srednjovekovne  božićne  muzike na latinskom jeziku i dve duhovne pesme u obradi Lajoša Bardoša.

Kamerni hor „Kantilena“ iz Kanjiže

Prisutni Sanaci, kao i brojni Novokneževčani i Čokani su uživali u svetkovanju Božića na ovaj , nesvakidašni način i produžili praznik bar na kratko da još malo potraje  i da se provode sa ljudima koje vole u miru, ljubavi i radosti i praštanju uz nesebične domaćine koji su u “Bogomolji“ ugostili učesnike programa i druge goste raznim đakonijama koje su pripremalijoš od početka jeseni.

DKP