Čoka – Na radost i Čokana i Norvežana

Održan zajednički godišnji koncert KUD “Sveti Sava” iz Čoke i Srpskog društva “Ras” iz Osla – Norveška

-Kažu da je igrati biti izvan sebe, biti veći, lepši, snažnij i da su igrači kao glas dobrog i radosnog. Evo  još jedne  čokanska svetska priče o tome kako su se sastali igrači da očuvaju vezu sa svojim kulturološkim poreklom  i ostavili veliki utisak da se  uživa u koracima i pesmama jer pletu čudesne priče iz davnina, i nose  radost življenja i razigranost srca –  najavila je Godišnji koncert Kulturno umetničkog društva “Sveti Sava” iz Čoke zajedno sa gostima Srpskog društva “Ras” iz Osla, iz Norveške koji se održao 21. aprila u Domu kulture u Čoki novinarka  Radio Maksa  Manda Vuković koja je predstavljala i goste i domaćine i tako reći bila domaćin ove velike i nesvakidašnje manifestacije.

Manda Vuković s umetičkim rukovodiocem SD „Rasa“Mladenom Erićem

U prepunoj sali čokanskog Doma kulture meštani i gosti su uživali u igrama i pesmama oba društva jer je njihova ljubav i predanost narodnoj tradiciji plenila, a prisutni u sali  su shvatili  da su to osnovni  elementi da bi se trajalo i opstalo.

Potekavši iz Čoke Mladen Erić od 2016. živi u Oslu, u Norveškoj i pridužio  se  Srpskom društvu “Ras” koji postoji od 2010. i čuva srpsku tradiciju i kulturu i povezuje se i sarađuje sa norveškim narodom baveći se organizacijom kulturnih manifestacija koje imaju za cilj da održe vezu sa maticom, putem pozorišnih predstava, promocijom knjiga i organizovanjem izložbi , projekcijom filmova, predavanjima i drugim. Odlaskom u Norvešku Mladen Erić je  nastavio da se bavi folklorom kao i u Čoki i osnovao je  folklornu sekciju koja ima preko 30 mališana, kao i 40-ak aktivnih i poluaktivnih odraslih članova pri SD „Ras“. Ansambl “Ras” nastupa širom Skandinavskog poluostrva i učestvuje na festivalima po celoj Evropi. U Čoki je nastupalo 36 aktivnih fokloraša i članova etno sekcije. Zahvaljujući Eriću uspostavljena je saradnja i sa drugim folkornim društvima iz okoline, SAKUD-om “Sveti Sava” iz Kanjiže i KUD-om “dr Tihomir Ostojić” iz Ostojićeva i njihovim umetničkim rukovodiocima Dušanom Bajićem i Draganom Đukić.

Srpsko društvo „Ras“ iz Osla

U Čoki su se gosti predstavili Pevačkim grupama koje su pevale izvorne pesme iz zapadne i jugozapadne Srbije, Dinarskih predela i Bosanske krajine, kao i pesmama iz Dalmacije i Banata.

Takođe, su igrali “Igre iz okoline Gnjilana”,” Norveške igre” – tradicionalni ples ili kolo u šest  i Igre iz Banata, koje je  takođe odigrala srednja grupa KUD “Sveti Sava”, što je bilo interesantno za publiku, a i same igrače.

Igre iz Banata u izvedbi SD „Ras“

Domaćin Kulturno umetničko društvo ”Sveti Sava” ima dugu tradiciju, osnovano je još 1946. i zvalo se Kulturno – prosvetno društvo “Jedinstvo” s ciljem kao što je  i danas očuvanje tradicije  i kulture srpskog naroda u Vojvodini , negovanje običaja i očuvanje narodne baštine. Krajem prošlog veka je došlo do stagnacije drušva i pretilo je da će se ugasiti , te je oformljeno novo društvo koje se spojilo sa postojećim 2000. pod sadašnjim imenom KUD “Sveti Sava” kojim rukovodi Marsela Zarić, koja od malih nogu kao i Erić je igrala u folkoru. Danas folklorno društvo ima 60 članova podeljenih u tri kategorije, od četiri do sedam godine, od prvog do petog razreda je srednja grupa i imaju najstariju grupu. Akcenat u KUD-u stavljaju na decu i podmladak. Društvo može da se pohvali svojim nošnjama, nesebičnim radom i ljubavlju prema tradiciji i igri.

Razigrani najmlađi članovi KUD „Sveti Sava“

Meštanima i gostima su se predstavile sve tri grupe “Igrama iz Crnorečja”, “Igrama iz Brusnika”, Igrama iz Banata i Igrama iz Vranja. Članovi društva su se predstavili i pevanjem izvornih pesama od najmlađih do najstarijih uz harmonikašku pratnju Živojina Jurišina.

Srednja grupa KUD „Sveti Sava“

Može se slobodno reći da je opšta narodna radost i uživanje trajalo više od dva sata, a lepoti ovog retkog i nesvakidašnjeg dogaja doprinela  je i novinarka Manda Vuković koja je svojim izuzetno toplim i prikladnim komentarima uvodila publiku u događanja na sceni, vodila zanimljive razgovore kako sa gostima tako i sa domaćinima jer mnogi članovi “Rasa” iako su Norvežani  dobro govore srpski jezik. A Manda je plela priču te se upotpunilo uživanje  naglasivši da   su  narodni duh, ljubav, volja i želja najsnažniji pokretači svih ideja u umetnosti i da se nikada ne miruje, kako folklorici iz Čoke i Osla, tako i ona sama.

Igre iz Vranja u izvedbi domaćina

A fotograf  Ervin Šalgo iz Kikinde se potrudio da zabaleži slikom svaki momenat kako igre, tako druženja i izliva osećanja, domaćina, gostiju i posetilaca.

DKP uz saradnju sa Mandom Vuković fotografije  Ervin Šalgo