19.06.2024
Novi Kneževac

Нови Кнежевац -СВЕТИ ДИМИТРИЈЕ

Српска православна црква и њени верници данас, 8. новембра славе  празник Светог Димитрија, у народу назван Митровдан.

Празник је посвећен античком команданту Солуна који је страдао због ширења хришћанства. Димитрије је рођен у Солуну у трећем веку наше ере, за време цара Максимилијана. Игнорисао је царево наређење  да прогони хришћане  и јавно је проповедао хришћанство.
Чувши да је солунски командант хришћанин цар Максимилијан је наредио да га баце у тамницу где је мучен и погубљен. Солунски  хришћани су га тајно сахранили , на месту његовог гроба касније је подигнута црква, а Димитрије је проглашен за заштитника града Солуна. Црквени списи наводе да је потом Свети Димитрије бдио над тим градом и спасавао га  од земљотреса и других несрећа, а и данас се верује да је чудотворна снага његових моштију излечила многобројне болеснике.

Икона са иконостаса који је радио Григорије Поповић у новокнежевачком храму

Према предању, Димитријев гроб је одисао босиљком  и смирном, па је он зато назван Мироточиви. Поред Грчке и Сибира, Свети Димитрије се празнује и слави и код Срба, као  Митровдан. Светог Димитрија с великим поштовањем славе и Руси. Његов култ је почео да се шири у Русији у 12. веку, а године 1581. изабран је за заштитника Сибира.

Лик Светог Димитрија се налази од 1388. године у грбу Сремске Митровице, некадашњег Сирмијума, где је, према неким изворима, погубљен и, такође, се  веома поштује овај светитељ. Црквени историчари нису сагласни око тога да ли живот светитеља треба везати за Солун или Сремску Митровицу, јер је, према записима из осмог века, погубљен у Сирмијуму, а остаци су му пренети у Солун, пошто су варвари освојили Срем. Косовска Митровица и Сремска Митровица су добили име по Светом Димитрију Солунском Мироточивом, а и многе цркве су посвећене овом светитељу.

Митровдан је честа слава у Срба, а њему је посвећено више од 120 храмова у Србији, међу којима и недавно саграђена велика црква на Новом Београду.

Овај светац представљен је на фрескама средњевековних манастира у реду светих ратника који су проповедали и борили се за хришћанску веру. Једна од најлепших представа Светог Димитрија налази се на Косову и Метохији, у манастиру Дечани, чији су ктитори Стефан Дечански и цар Душан. Светитељ је осликан у ратничкој опреми са штитом и шлемом, поред Светог Ђорђа.

Постоје многобројна народна веровања везана за Митровдан, међу којима и да треба бити код куће како целе године не би ноћивали по туђим кућама. Познато је и да су се на Митровдан хајдуци разилазили и одлазили да презиме код јатака, да би се опет састали на Ђурђевдан.

Народ верује какво је време на Митровдан да ће такво бити и лето наредне године.

приредила ДКП