17.06.2024
Kanjiža

Kanjiža – Koncert evropskog džezera Huberta Bergmana

U organizaciji Regionalnog kreativnog ateljea iz Kanjiže i „Kanjža turizma“ u Art kafeu, koji je proglašen za najbolji kafe u prošloj godiini, je u sobotu, 10. februara priznati nemački muzičar  na polju slobodnog  džeza i inprovizovane muzike  Hubert Bergman održao solo koncert na klaviru.

Da klavir može da zvuči kao harfa, da je pretača čembala, iako je klasični klavir sa tim se publika  često susreće, ali da klavir može da zvuči kao iskonski afričlki instrument, kao činela, da u isto vreme bude više drevnih instrunenata to može da priredi samo vrhunski umetnik.

Hubert Bergman je u Kanjiži uspeo da odabranoj publici prikaže svoj dijapazon stvaralaštva i neslućene mogućnosti koje klavir kao instrument nudi slušaocima.

Od iskonske muzike , koja je na trenutke podsećala na afričke motive, do klasicitičke muzike, preko romantizna , savemene muzike i imptovizavija Bergman je omogućio probranim slušaocima da tokom jednoiposatne svirke uživaju u muzici i svojim reminiscencijama.

Gost večeri je bio Silard Mezei iz Sente koji je svirao na violi zajedno sa vrhunskim muzičarem i zaokružio celokupno veče savemenom džez inprovizacijom.

Inače, pijanista i kompozitor Hubert Bergman iz Nemačke, živi kraj jezera Bodens i izuzetno je poštovan u muzičkim krugovima iako ne haje za karijeru u današnjim  tokovima muzičke scene  jer živi povučeno.

Kritičari za njega kažu da  ima prefinjeni lirski način muziciranja, i da stvara suptilne  melodije.Sebe smatra učenikom  Đerđa Sabadoša kojeg  dobro poznaje kanjiška publika  jer je mnogo puta svirao u Kanjiži, a dokaz  da je sledbenik Sabadoša su elementi sviranja klavira prepoznatljivi kod Bergmana.

Hubert Bergman  je i filmski umetnik. Autor je muzike više radio igara. – DKP

Оставите одговор