19.06.2024
Kanjiža

Kanjiža – Zajednička izložba tri slikarke

Obrazovno kulturna ustanova „Cnesa“ iz Kanjiže je svoju ovogodišnju sezonu u okviru Galerije „Dobo Tihomer“ započela  zajedničkom izložbom slika tri slikarke iz Subotice: Josipe Križanović, Elvire Kiralj i Divne Lulić Jovčić.

Kanjižani su mogi dve nedelje da uživaju u slikama ove tri slikarke,iako amaterke,  slike im nisu to jer se sve tri više od deset godina njime bave i izlagale su samostalno  i učestvovale na grupnim izložbama, a ovu izložbu su pored Kanjžana videli i stanovnici Kovačice, a predstoje izložbe u Bečeju, Subotici i Somboru.

Kanjižanima su tri slikarke predstavili Piroška Čobanov, upravnica Galerije, Ivanka Kenjereš, predsednica Udruženja Vojvođanski likovni krugi i Šandor Kerekeš slikar i likovni kritičar.

Josipa Križanović oslikava ulja na platnu, a teme su joj iz Panonije jer je inspirisana zavičajnom prirodom i muzikom. Križanovićeva je lirski topla, a pejzaž joj je konstruktivan u kojem se oseća blagi ritam ravnice i velika ljubav prema rodnom gradu – Subotici.

Elvira Kiralj se bavi akvarelom i akrilom. Voli da istražuje površinu i u vrlo svojstvenom koloritu pronalazi inspiraciju, strukturne jedinice, forme, kompoziciju i tehnike na slikama. A  dovogišnji boravak u Australiji i učenje slikanja ostavili su traga na njenim slikama.

Divna Lulić Jovčić se bavi pastelom i pored slikanja piše poeziju, prozu i satiru.Izvanrednog je crtačkog umeća te pasteli vrlo suptilno predstvljaju lirsko osećanje života. Njeni se pasteli mogu definisati ne samo kao slika , nego kao i misao a  njena pesma „Kajdanka svetla“ svedoči to:

„Razmišljam o slikama / koje trebam naslikati. / Kao priču koja sugeriše/ znakovlje i kajdanku svetla/  koja se otima mraku…“ – DKP

Оставите одговор