17.06.2024
Novi Kneževac

Нови Кнежевац (Филић) НА ДАН СВЕТОГ ВАСИЛИЈА ОСТРОШКОГ

 

Данас, на Дан Светог Василија Острошког, 12. маја на темељима цркве посвећене овом светитељу по двадесетчетврти  пут је  обележена Светом литургијом храмовна слава у засеоку  Филић, на докамаку  Новог Кнежевца.

Свету литургију су служили  архијерејски намесник новокнежевачки протојереј ставрофор ј Душан Рус, протојереј Радоје Перин и протојереји ставрофори у пензији Бранко Попов и Арсен Виловски.

Светој литургији су поред мештана, Срба и Мађара, присуствовали  верници из Обилићева и Новог Кнежевца и Банатског Аранђелова.

Након литургије освећен је и пререзан славски колач овогодишњих кумова Боре Кнежевића и Игора Арсенова са породицама. Као што обичај налаже прво парче колача припада куму славе за следећу годину.

Након  литургијен  за присутне је у сали Ловачког душтва приређена закуска.

ПОЧЕТАК ГРАДЊЕ

На трећи дан Духова пре двадесет и четири године, 21. јуна 1994. године у Филићу је положен камен темељац за храм Светог Василија Острошког.  Тада је свету архијерејску литургију служио Његово преосвештенство епископ банатски Господин Хризостом уз саслужење протојереја ставрофора Тодора Мишковића, архијерејског намесника кикиндског, тада протојерејаЂорђа Мишковића, пароха обилићевачког, протојереја Бранка Попова, пароха новокнежевачког и ђакона кикиндског Драга Живковића , уз певање тадашњег мушког хора „Свети Сергије и Вагхо“ из Новог Кнхежевца.

Темеље за нову цркву су ископали мештани Филића 17. јуна 1994. године , а новац за постављање темеља је обезбедио Срећко Вукомановић који је радио у Гетеборгу. На  жалост, после урађеног темеља и постављања звона и ограде, са радовима се до данас стало.   – ДКП

Оставите одговор