17.06.2024
Novi Kneževac

Нови Кнежевац – ОБЕЛЕЖЕН СВЕТИ ИЛИЈА

Српска православна црква  и њени верницу су  у четвртак, 2. августа  обележили Светог пророка Илију.

Свети пророк Илија је био боговидац и чудотворац и ревнитељ вере Божије. На самом рођењу анђели су били око њега и огњем су га повијали и двали пламен да једе. Свети пророк Илија је био велики праведник и молитвеник, великим чудесима је приказао силу и власт Божију. На гори Хорив је разговарао са Богом, пред смрт  би  узнет на небо огњеним колима.

У храму Светог архангела Михаила у Новом Кнежевцу свету литургију је последњи пут одржао као  архијерјски намесник новокнежевачки протојереј ставрофор  Душан Рус  који од 4. августа одлази у пензију.

По народном веровању свети Илија се вози пламеним колима. Зато кад грми  се каже да то тутње кола светог Илије. Он одређује где ће и када да пада киша, да буде суша. Доноси олују и непогоде. Одлучује када пуцају громови и ударају муње. Кад грми на овај дан каже се „ Присетио се Илија“. Светог Илију славе занатлије. Свети Илија је позант и као Громовник и огњени светац па се прославња са великим страхопоштовањем. Каже се „Од светог Илије сунце је све милије“.

приредила ДКП

Оставите одговор