19.06.2024
Novi Kneževac

Novi Kneževac – Zatvaranje XIV festivala kamerne muzike „Tisin cvet“

Četrnaesti festival Kamerne muzike „Tisin cvet“ se odvijao kao omaž osnivaču ovog festivala mr  Aleksandaru  S. Vujiću koji  je preminuo prošle godine tokom festivala i ove godine svi umetnici su pokloniki publici kompozivije koje je profesor Vujić napisao u poslednjoj deceniji svog stvaralaštva, a novokneževačka publika je tokom 13 godina mogla da čuje premijere izviđenja ovih kompozicija.  

U novokneževačkoj Narodnoj biblioteci”Branislav Nušić” se  15. i 16. septembra odvijao  drugi deo XIV festival kamerne muzike “Tisin cvet”u organizaciji Biblioteke ,  pod pokroviteljstvom opštine Novi Kneževac i uz sufinansiranje Pokrajinskog sekretarijta za kulturu i informisanje, a umetnički direktor festivala je bio Svetozar Vujić Borski.

U subotu, 15. septembra mnogobrojna novokneževačka publika je mogla da uživa u sofisticiranom muziciranju porodice Josifoski iz Beogrda, Naizmenično su se smenjivali u prvoj i drugoj violini otac Marko Josifoski i kćer od 12 godina Anđela, uz klavirsku pratnju majke Smilje Josifoski. U njihovom muziciranju Vivaldija, Tartinija Šostakoviča, Paganinija i Rosinija utkana je porodična ljubav, sloga i zajednička ljubav, stav i odnos  prema muzici i koncert se razlikovo od drugih jer se osećala bliskost umetnika koju su svojim sviranjem preneli i na publiku  koja je bila zadivljene.  Na publiku je  ostavio utisak izvođenje “Španskog plesa” Miguela de Falje Anđele Josifoski koja je maestralo odsvirala ovu kompoziviju. A poseban utiska na sve prisutne u sali je bilo izvođenje kompozicija Aleksanda S. Vujića “Menuet” i ”Rondo”  koje je svirao Marko Josifoski  jer je i sam koncert bio posvećen uspomeni na profesora mr Aleksandra S. Vujića.

Poslednje večeri Festivala “Tisin cvet” 16. septembra nastupale su Jelena Raković na violini i Katarina Hadži-Antić Tatić na klaviru iz Beograda,  izvođenjem kompozicija Ludviga van Betovena, Šumana, Rahmanjinova ,Krajslera i narvno, od Aleksandra S. Vujića “Valcer” koji je na publiku ostavio najveći utisak.

Nakon ove kompozicije usledio je veliki aplauz na birilijantnom izvođenju i u isto vreme aplauz stvaralaštvu Aleksandru S. Vujuća koji je bio dugogodišnji gost u Novom Kneževcu i koji je ostavio neizbrisiv trg u ovoj sredini.- DKP

Оставите одговор