17.06.2024
Novi Kneževac

Нови Кнежевац – Прво обновљено пливање за Часни крст

Победило 15 пливача. Сви за једнога и сви за Часни крст

Првославне црквене општине из Новог Кнежевца и Обилићева су организовале прво обновљено пливање за часни крст на Богојављење на градској  плажи  на кеју, на обали Тисе у Новом Кнежевцу.

После Свете литургије ,  свечане литије су кренуле из Новог Кнежевца и Обилићева кроз село пут плаже која је била припремљена за свечани догађај – пливање за часни крст.

За пливање се пријавило 17 такмичара из Новог Кнежевца, Српског Крстура , Матроноша и Војводе Зимуњића. Обавезни лекарски преглед је прошло 15 такмичара.Више од 1500 знатижељника, после  свећења реке Тисе и благослова за пливаче је гледало пливање за часни крст, са кеја  и уз саму обалу реке.Након свечаног интонирања државне  химне момци су брзо препливали симболичних 33 метра , као подсећање на године живота Исуса Христа и јављање Бога у сва три лица.Иако је неко од њих први допливао, док сви нису допливали до часног крста нико га није додирнуо, тако да је свих петнасет пливача било победник на првом обновљеном пливању за Часни крст у Новом Кнежевцу, јер су рекли  да су сви  победници и да зајено славе цркву, љубав према Богу и братству. Рекли су и то да је пливање за  Часни крст велика част и задовољство .

Значај пливања на Богојављање за Часни крст по речима јереја Горана Караице, једног од организатора пливања,  је  што су сви момци пливали за здравље, за оздрављење, своју породицу на дан када се Бог показао у сва три лица  и када се Исус Христос крстио у реци Јордану.

ДКП

фотографије и снимак Богдан П.

Оставите одговор