19.06.2024
Novi Kneževac

Нови Кнежевац – СВЕТОСАВСКА АКАДЕМИЈА

 27. јануара  обележава  се спомен на оца свих Срба који  је основ идентитета српског народа, његов сан о слободи и срећи, а како је рекао владика Николај Велимировић  – Свети Сава је најлепше српско дете  које је даровано Богу, али и најлепши српски лик кроз који се нама Бог показује. Кроз њега је биће српског народа најбоље видело и предосетило Царство Божије и вечни живот. Наша бурна природа је Светим Савом оплемењена и припитомљена.

Свети Сава  је својим умом,  даром и делом створио темељ српског бића и духа. Могао је многима да влада, али он је изабрао да служи свима. Љубав је ширила његово биће до неслућених размера.

Уочи великог празника, 26. јануара, у суботу, у организацији васпитно образовних установа Новог Кнежевца је одржана Светосавска академија у сали позоришта у Новом Кнежевцу коју су приредила деца свих школских установа из наше општине. Деца су вила венац Светом Сави у који су уткали рецитовање,  песме , музику и свирање, сво своје умеће и љубав према човеку који је обележио и задужио српски народ.

Након светосавске химне коју су заједно певали предшколска група из ПУ „Срећно дете“, хор Основне школе из Новог Кнежевца и хор Музичке школе, протојереј Радоје Перин, архијерејски намесник новокнежевачки, jе беседио о значају Светог Саве кроз рад и дело јер је он духовни отац нашег народа, цркве и историје. Он је први српски архиепископ, светитељ и просветитељ. Поставио је темеље свему оном што имамо, чиме се поносимо и дичимо и излазимо пред културни свет . Он јесте наша историја, наш учитељ, пут ка вери и истини. Свети Сава нас је пропутио, дао нам свој језик, културу и историјски пут проповедајући да сви живимо у љубави и слози  како је и он живео и био омиљен и на Истоку и на Западу, оставивши нам светосавски духовни концепт и ванвременске вредности.

Публика је уживала у рецитовању,  хору   ученика Основне школе. Ученици Музичке школе су показали своје умеће на инструментима, новокнежавачки ученици су приредили драмски рецитал и колаж песама о светитељу. Ученици Средње школе „Доситеј Обрадовић“, као и Гимназије су казивали стихове о Светом Сави.  На академији је певао и хор наставнка Музичке школе и извео “Молбу Светом Сави” Марка Нешића. Академију је затворио хор свештеника са тропаром Светом Сави.

ДКП

Оставите одговор