Кањижа-У оквиру пројекта „Modern Folking“ концерт два сјајна музичара

Кањижа није само позната по својој лековитој води и Бањи , него и по многим културним манифестацијама и атракцијама. Спада у градове Србије са највише  културних  догађања.

Ове године  је у оквиру пројекта „Modern Foling“, који је суфинансиран од стране ИПА –ЦБЦ Мађарска –Србија инеррег програма прекограничне сарадње( Modern Folking  Interreg –IPA CBC Hubgary- Serbia) где су партнери на пројекту Фондација католичке омладине и Удружење Домбош из Мађарске и Омладинско културно удружење „ Wemsical“ из Србије,тачније Кањиже организован концерт у петак, 8. јуна на штранду у Кањижи два врсна музичара Арпада Бакоша и Мирослава Јованчића  чија музика долази из срца.

Њих двојица, између осталог , негују  стару музику: српску, мађарску и македонску и изводе је у савременом духу, са много импровизација, те су Кањижани, нарочито млади  са задовољством слушали њихово музицирање, а музичари уживали у музици.

 Да музика спаја људе говори и репертоар изврсних музичара из Суботице. Арпад Бакош  је  вокални солиста и свирач на кавалу и фрули, а Мирослав Јованчић виолиниста и енергија која кружи као аура око музичара док изводе музику јер како каже – Музика је дар и волимо да тај дар поделимо са светом који нас окружује. Она долази из срца и ми је поклањамо онима који је слушају. Свеукупној енергији се прикључила како природа око музичара тако и слушаоци којих је већина први пут слушала ове музичаре и упознавала се са фолклором.

Мирослав Јованчић је једном приликом рекао да је открио дубину музике слушајући старе народне  песме из различитих делова Мађаске јер су шаролике и фасцинантне. Он поред сликања и бављења класичном музиком своје свирање усмерава на судар различитих светова музике , где се рађа једна врста инспиративне музике која има много импровизација и блиска је џезу. А  инструмент кавал даје инспирацију и врло оплемењује тако да се смењују варијације и импровизације познатих тема, у зависности  од расположења уметника и дубине осећања. Слушалац не зна колико удела у њиховом концертирању има личног, али музичари уживају док свирају, као и они који их слушају.

ДКП

фотографије Ивана Попов