Novi Kneževac – XVIII međunarodna humanitarna likovna kolonija

Udruženje obolelih od multiple skleroze Severnobanatskog okruga po osamnaesti put organizuje Međunarodnu humanitarnu likovnu koloniju “Život je umetnost” u  prostorijama Udruženja od 23. do 30. juna 2020. godine.

Koloniju je svečano otvorila Aleksandra Ranković, članica Opštinkog veća opštine Novi Kneževac  – Po četvrti put imam ćast da prisustvujem i otvorim ovu Međunarodnu, humanitarnu koloniju i nadam se da će biti uspšna kao i prethodne, a posebno mi je drago što sam ovde jer je Slavica bila i moja babica te se osećam počastvovano.

Na koloniji učestvuje četrnaest slikara iz Bugarske (Sofija, Kula) , iz Skoplja ( Severna Makedonija), Novog Kneževca, Zaječara, Bačke Palanke, Pivnica, Zrenjanina,Vršca, Novog Sada.

 Predsednica udruženja Slavica Zorić nam je rekla da se kolonija odvija pod pokroviteljstvom opština Novi Kneževac i Kanjiža, sponzora  i uz nesebičnu pomoć volontera i članova udruženja koji se svakog dana menjaju i pomažu u kuhinji, spremanju i posluživanju. – Poštuju se sve mere zaštite od korona virusa  od maski, do udaljenosti između slikara od dva mera, održava se  i visoka higijena, a zbog pandemije smo ove godine pozvali duplo manje slikara. – naglašava Slavica.- Ove godine  nema predavanja, obeležiće se skromno  slava Udruženja sa slikarima i članovima , ali bez muzike.

Među slikarima je i Željko Đukić iz Pivnica koji je  peti put je na koloniji. Uvek crta ikone.  Na ovoj koloniji će nacrtati Svetog  Nikolu i portret jednog  od donatora kolonije. On se isključivo bavi ikonopisom. Osliko je četiri crkve, uradio tri ikonostasa od kojih je jedan u baroknom stilu u crkvi u Somboru. Naslikao je više od 3.000 ikona za crkve  i molitvene kuće koje  imaju potrebe za njima. Ikone radi u ulju na platnu i  po srednjovekovnom kanonu i  po inspiraciji, a nekad crta mrtvu prirodu gde preovladavaju žute dunje. Kaže – Slikarstvo je za mene kompletan život.

Ljiljana Nedeljkov je iz Bačke Palnake drugi put je u Novom Kneževcu. Sada je penzionerka  i potpuno se posvetila slikarstvu.  Stil joj je impresionistički , boje su joj jarke, čiste i pune energije. Njeni pejzaži pričaju o njemom raspoložennu i karakteru.

Nije dugo penzionerka, ali se preko 30 godina bavi slikarstvom , a motivi su joj sve što je oko  nje, sve što je okružuje i ono što radi ako je inspiriše. – Za slikara je sve  inspiracija i sve može da se prenese na platno –kaže Ljiljana.

Radi samo ulje na platnu . Učestvuje na kolonijama zbog saradnje, iskustva, susreta sa starim prijateljima,   sklapanja novih prijateljstva i druženja. A na humanitarne kolonije se  naročito odaziva.

Miroslav Nikolić iz Novog Kneževca, iako je nedavno penzioner, slikarstvom se bavi više od 40 godina. U slikarstvnu je imao različite faze . Bilo je slika velikih rok i bluz muzičara, zatim pokušaj modernizma radeći tušem i prelazak na ulje na platnu od impresionističke tehnike kad je priroda u pitanju  do klasičnog realizma kada predstavlja mrtvu prirodu, mada uživa da u jednoj slici spoji obe prirode, a često na slikama preovladavaju epski elementi.

Slikarstvo je za njega način izržavanja i odlazak u svet snova. Na koloniji će naslikati grad i tipičan vojvođanski salaš sa konjem.

Ove godine se na  koloniji uglavnom  rade ulja na platnu, akvareli i akrili. Slikari će uraditi najmanje po dve slike.

DKP