19.06.2024
Novi Kneževac

Novi Kneževac – Kuda vode građanske aktivnosti Udruženje „Kulturna zona“ I

Udruženje „Kulturna zona“ (3 K) je osnovano prošle godine s ciljem da se deci Novog Kneževca pruži što više animacije i sadržaja da bi razvijali empatiju prema svojoj sredini , što više se socijalizovali  i naučili da izražavaju svoju kreativnost, a da odrasli mogu da imaju prostor za kulturne sadržaje.

Problem svakog udruženja je prostor, međutim, „Kulturna zona“ je dobila prostor u zgradi nekadašnjeg Zadružnog doma  pored Uprave za trezor u Novom Kneževcu koju su uz pomoć mnogih zainteresovanih roditelja, kao i ljubitelja umetnosti i drugih uspela uspešno da renovira i pretvori ga u prostor u kojem mogu da ostvaruju različite aktivnosti.

Ulaz u „Kulturnu zonu“

Po rečima Dragana Vladisavljev Jajića, koji je glavni koordinator  3K mnogo je i zamišljeno i osmišljeno kako uz pomoć opštine i projekata u Novom Kneževcu, tako i u drugim centrima jer je osnovni cilj udruženja decentralizacija kulture i kulturnih sadržaja, tako da i manje sredine imaju sadržaje kako  za decu  tako i za odrasle.

Na žalost, intenzivni talas korone je odložio planove  da se ostvaruju u kontinuitetu , tako da se veći deo aktivnosti odvijao tek tokom jula i avgusta meseca ove godine.

Sa snimanja mini filma o istoriji Novog Kneževca

Početkom jula je održan Mikrofilmski kamp za tinejdžere Novog Kneževca i okoline , na kojem je bilo 10 učesnika koji su učili o  procesu izrade fulma , od pisanja scenarija, do snimanja slika, zvuka, glume, režije i na kraju montiranja. Cilj ovog kampa je bio da tinejdžeri nauče da koriste nove tehnologije, izraze svoje potrebe i da kvalitetno provedu raspust. Sa mladima su radile Marija Rodić, filmska rediteljka, Tanja Drobnjak, video i grafika i Anita Gverović koja se bavi grafikom i zvukom, sve iz Beograda, a domaćin je bila „Kulturna zona“ na čelu sa Draganom Vladisavljev Jajić i Jelenom Bandin. Kratki film koji su snimili o istoriji Novog Kneževca bio je prikazan  na 12.mikrofaf festivalu koji je održan novembra meseca u Novom Sadu, a Novokneževčani će ga videti krajem decembra meseca.

U okviru programa „Kulturne zone“ održan je master klas „Letnja škola solo pevanja“ koju je držala doktor solo pevanja profesor  Pamela Kiš Ignjatov  koji se odvijao sredinom jula meseca u okviru 3K, Muzičke škole   i opštine Novi Kneževac. Majstorski kurs je trajao tri dana sa 10 učenika i bio je otvorenog tipa i pohađao ga je ko je želeo. To su bili mahom učenici osnovne  i srednje muzičke škole i prisutne su bile i dve master umetnice solo pevanja što je i cilj da se  u Novi Kneževac dovedu profesionalni operski pevači i da oni  ovde usavršavaju svoj  glas.

Nakon uspešnog Završnog koncerta

Pamela Kiš Ignjatov  je zadovoljna održanom letnjom školom. Kaže da su deca bila otvorena za saradnju , postavile su se neke pevačke tehnike, a učila se i psihološka priprema tokom pevanja. Poslednjeg dana je održan Završni  koncert gde su učesnici Letnje škole  pokazali pevanjem kompozicija klasične muzike šta su naučili.

Krajem avgusta je održan Kamp učenja cirkuskih  veština  koji je držao „Kreativni pogon“ iz Novog Sada koji je okupio najviše mališana. Radionice su se dvijale u novokneževačkom parku kao i prikazivanje naučenih cirkuskih veština.

redakcija

fotografije Ivana Popov i DKP  

Projekat „Kuda vode građanske aktivnosti“ je sufinansiran iz budžeta opštine Novi Kneževac . Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.