19.06.2024
Novi Kneževac

Нови Кнежевац – Куда воде грађанске активности- Удружење „Подлоканица 2019“ I

Пре сто година, 1921. године, су добровољци из Првог светског рата колонизовали простор данашњег Подлокања на источној рудини Подлокаљ или Подлоканица по чему је село добило име , а и Удружење грађаа је узело име „Подлоканица“ које је уједно једно од последње основаних удружења грађана у општини Нови Кнежевац.

Удружење „Подлоканица 2019“ су крајем 2019. године основали Радован Бодрожа, Драгослав Самарџија и Владимир Ћирић. Иницијатор идеје за оснивање и уједно законски заступник је Радован Бодрожа.

Како је настало Удружење?

 –Удружење „Подлоканица 2019“ настало је захваљујући жељи појединих мештана да се организују и да покушају да дођу до средстава како би реализовали своје идеје везане за село. Знајући да је за обезбеђење средстава неопходно пријављивање на различите конкурсе, оснивање Удружења било је предуслов да се крене у реализацију планираних циљева – каже један од оснивача удружења Владимир Ћирић.

Владимир Ћирић

Шта је циљ Удружења?

Имајући у виду да је судбина села у савременом добу неизвесна и суморна, циљ Удружења јесте да пре свега окупи све људе који имају вољу и жељу да селу помогну у сваком смислу. То се односи на мештане, али и на све људе пореклом из Подлокања који сада живе у већим центрима или иностранству, али су срцем и даље у њему. Дакле, примарни циљ је да се село одржи, да остане лепо, уредно, постане привлачно за повратак Подлоканчана и за насељевање свих који своје време желе да проводе у пријатној и здравој средини – наставља причу Владимир.

Шта се радило до стогодишњице села?

– С обзиром да се свега два месеца од оснивања Удружења појавио вирус COVID-19, Удружење није могло у пуном заносу да крене у реализацију свих зацртаних активности. Скромним средствима у другој половини 2020. године купљене су столице и столови у етно стилу које сада красе просторије бивше кафане у селу. Намера је да се у наведеном простору окупљају мештани, фудбалери ФК „Хајдук“ након одиграних утакмица као и сви људи  жељни дружења и приче – објашњава Ћирић.

Центар села

Иначе Фудбалски клуб „Хајдук“ ће 2022. године обележити 90 година постојања.Такође крајем 2020. године Удружење је обезбедило саднице дрвећа које су посађене на гробљу и око фудбалског стадиона ФК „Хајдук“ у селу.

Шта се планира у  Удружењу?

 –Планови Удружења одно се се пре свега на уређење села и организацију дана села који се обележава сваке треће суботе у августу. Удружење посебну пажњу посвећује екологији и зеленилу. С` тим у вези, средином децембра 2021. године Удружење организује акцију садње око 80 садница зимзеленог и листопадног дрвећа у центру села – с осмехом прича Владимир.

Позивница за обележавање стогодишњице

Како је Удружење допринело и доприноси селу?

Допринос се пре свега састоји у томе што је Удружење успело да организује одређени број људи који константно раде и планирају напредак села. Удружење је преко Општине Нови Кнежевац и Месне заједнице Банатско Аранђелово успешно спровело организацију стогодишњице насељавања Подлокања (1921-2021) које је представљало најзначанији догађај у историји села.  У оквиру те манифестације, обављене су велике и значајне активности. Потпуно је окречен бивши Задружни дом у Подлокању, израђена је спомен плоча добровољцима, колонистима, аутоколонистима и оптантима, израђена је рељефна плоча проф. др Јована Р. Марјановића бившег декана Факултета политичких наука у Београду, спонзорисана је књига аутора Милета Клепића „Подлокањске и друге сенке“ и организован је пригодан културно уметнички програм – завршава причу Владимир Ћирић.

текст и фотографије ДКП

Пројекат „Куда воде грађанске активности“ је суфинансиран из буџета општине Нови Кнежевац. Ставови изнети у подржаном медијском пројекту нужно не изражавају ставове органа који је доделио средства.