17.06.2024
Kanjiža

Kanjiža -KLAVIRSKI RECITAL MIHALJA BERECA

U organizaciji Regionalnog kreativnog ateljea,  u subotu , 26. februara u 18 ,00 časova u Maloj sali Doma kulture ( Glavni trg 9) u Kanjiži Mihalj Bereci iz Budimpešte će održati klavirski solo recital. 

Prvi njegov samostalni koncert Kanjižani su čuli 2010-te na Jazz festivalu, improvizovane muzike, zatim njegov nastup sa porodicom, ocem pevačem i bratom plesačem. U međuvremenu Mihalj Berec je postigao međunarodnu reputaciju. Smatraju ga onim ređim umetnicima, koji beskompromisno čuvaju srž tradicije klavirskih dela. 

Rođen je u Budimpešti 1997. godine. Sa sedam godina svira violinu, dve godine kasnije je prešao na klavir. Umetnici međunarodnog ranga, Zoltan Kočiš i Tamaš Vašari prate njegov razvitak. Pohađa  Kraljevsku aklademiju u Londonu. Dobija nagrade na više međunarodna takmičenja, radi sa poznatim partnerima i dirigentima u zemlji i u inostranstvu. Pohađao majstorske kurseve kod: Némethy Attile, Csalog Gábora, Kelemen Barnabása, Kemenes Andrása, Malcolm Bilsona, Ian Fountain, Hamish Milne, Michail Markova i dr. Stalni su mu partneri poznati violinisti Krištof Barat, Barabaš Kelemen… Njegov repertoar sadrži dela od Baha do savremenih kompozitora. Na Međunarodnom takmičenju klavirista u Menhetenu, član žirija, Ivo Pogorelić posebno je istakao njegove vrednosti. Više kritičara je pisalo i njegovom finom i istančanom stilu, o vernom sviranju nota, koja je u isto vreme i oslobođeno klišea i ima specifično unutrašnje zračenje. 

Mihalj Berec će u Kanjiži izvoditi dela Šopena, Lista, Bartoka i Lutoslavskog.

Ulaz je besplatan.