17.06.2024
Novi Kneževac

Novi Kneževac – Izložba Loranta Agoštona

Izložbeni prostor Kulturne zone u Novom Kneževcu je maja meseca ugostio Loranta Agoštona i njegovim radovima zatvorio izložbenu sezonu 2021/2022.

Deo izoženih slika

Izložbu je otvorio Robert Sabo Benke rečima  -Umetnik traži smisao života u svetu u kome su rat, ubistva i zavere uobičajena pojava. Obraća pažnju na tačke povezivanja među ljudima. Kako se ponašamo jedni prema drugima.
Kako se napetost razvija i kako se oslobađa. Svoju filozofiju oblikuje u vizuelnu formu na način da svesno odustaje od korišćenja raznih slikarskih sredstava kako bi se fokusirao samo na suštinu. Na njegovim slikama figure su jednostavne, nezasenčene. Kolaži se prave uglavnom od materijala beskorisnih drugima. Realizacija samih dela je zapravo zasluga jedne specijalne saradnje. Površine njegovih figura ispunjene su crtežima – posebnim „kaligrafijama” njegove ćerke Klare, autiste. Njihova saradnja traje već skoro dve decenije.Slike su veoma lične. Ne stvara očima posmatrača .Misli koje se vizuelno pojavljuju, koje potiču iz istog korena, a koje se napajaju našim zajedničkim starim događajima i iskustvima, odvode posmatrača na putovanje kroz vreme.

Umetnici Lenkeš i Faki

Agoston Lorant je profesor slikarstva i geografije, slikar, umetnik. Započeo je svoj rad u novokneževačkoj  Gimnaziji kao profesor slikarstva i prvu  samostalnu izložbu je imao 1998. godine u galeriji Biblioteke u mestu. Već 25 godina  se bavi prosvetarskim radom i paralelno umetnošću. Danas živi u Budimpešti , a imao je prilike da boravi i usavršava svoje slikarstvo u slikarskim ateljeima u Parizu, na Monmartru i u Rimu.   

Deo prisutnih na izložbi

Svojim sviranjem Laslo Lenkeš (gitara, elektronika) i Tibor Takači Faki (klarinet, objekti) su doprineli iako je prisutna mrtva priroda na  slikama, mahom price koje umiru,  da na njima  preovladava nežnost. Muzika je bila avangardna, više “fri muzika” – lišena svih okvira, duhovna, a provokativna, slojevita. Na  slikama je preovladavala nežnost i isijavalla sužtinu muzike.

Zajedno od prve izložbe kada je novinarka govorila o izložbi

U sali punoj prijatelja slikara , ljubitelja slikarstva i znalaca kao što su Oto Tolnaji, Marija Barna, Jožef Gergelj i drugi slikari uživali su u neposrednosti organizatora izložbe Roberta Sabo Benkea, profesionalnog umetničkog fotografa i prisne atmosfere između oca Loranta i kćerke Klare koja mu je bila inspiracija za ovu izložbu jer je njene crteže (neobične i nesvakidašnje linije) utkao kao mozaik u svoje ili slike ulja na platnu , ili crteže. Klara, naravno, je bila zadovoljna pažnjom.

Pre Novog Kneževa krajem 2021. godine Lorant Agošton je slike izlagao u Budimpešti, inače zadovoljan kako ga je publika prihvatila i doživela njegovo slikarsko umeće , a povratak u zavičaj je samo još više povećao interakciju između slikara i posetilaca.

Novokneževčani su imali priliku da uživaju u slikama umetnika do 24. maja.

DKP