Kanjiža- “SITUACIJU S MIGRANTIMA NE REŠAVATI NEGO REŠITI”

U opštini Kanjžaa u ovom trenutku preo 2000 migranata. Sve veća nesigurnost stanovnika. Razvija se novi “biznis” prostitucija i trgovina oružjem. Otvoreni sukobi i migranata među sobom i sa stanovništvom

Zbog otežale situacije u opštini Kanjiža , u naseljenim mestima Martonoš, Horgoš i duž mađarske grnice opštine Kanjiža jer se  u poslednjih sedam godina Kanjiža nalazi na tzv. Balkanskoj ruti migranata prema Evropskoj uniji zatražena je pomoć  nadležnih organa.

Ovih dana je zapaženo preko 1200 migranata koji se nalaze ili u šumi ili po napuštenim  kućma.

Evidentiran je nedostatak policije uz granicu, ali je naglašena dobra saradnja sa njima i Komesarijatom  za izeglice. Ali situacija se pogoršava jer je pre dve noći vraćeno više od 600 migranata iz mađarskog graničnog pojasa.

Robert Lacko, predsednik Skupštine opštine Kanjiža

Po rečima Roberta Lacka, predsednika Skupštine opštine Kanjiža očekuju od nadležnih vlasti da reše , a da ne rešavaju migrantsku krizu jer je situacija u ovim naseljenim mestima pogoršana i zaoštrena. Migranti sada ulaze i u naseljene kuće kradu u njima , kao i po prodavnicama. Sukobljavaju se sa meštanima, Iz lokalne samouprave skreću poažnju da se razvija novi “biznis” prostitucija i trgovina oružjem, a iz šume se i preko dana čuje pucnjava. Taksista u Horgošu nije samo iz okoline, nego sa registarskim tablicama iz cele Srbije.

Stanovništvo je zabrimuto i uplašeno i dece gotovo nema po ulicama Horgoša. Ljudi se iseljavaju . Sve je više migranata iz Afrike što zabrinjava meštane.

Iz lokalne samouprave se nadaju da će se povećati broj  policajaca , a državni organi preduzeti mere da bi se situacija poboljšala u njihovu korist , prvenstveno građana i rešiti problem migranata, pa samim tim i njihov.

DKP