19.06.2024
Novi Kneževac

Novi Kneževac – Obeležen Svetostefanski praznik novog hleba

U organizaciji Kulturno umetničkog društva „Tisađenđe“ iz Novog Kneževca  po 15. put je u nedelju, 14. avgusta obeležen Svetostefanski praznik novog hleba 2022.

Osvećeni hleb od ovogodišnjeg žita

Na prostoru ispred novokneževačke opštine odvijala se manifestacija koja je započela otvaranjem izložbe ručnih i zanatskih radova. Svečana povorka učesnika  je krenula od centra do rimokatoličke crkve Svetog Đorđa gde je služena Sveta misa i izvršen obred svećenja novog hleba koji je napravljen od ovogodišnjeg roda pšenice. Zašto baš na Dan Svetog Stefana? Zato što je on prvi Sveti ugarski kralj koji je 1.000. godine uveo hrišćanstvo u državu, ujedinio je , gradio manastire i osnivao pri njima škole kao centre kulture i pismenosti, obeshrabrivao je paganske običaje i uveo latinski jezik da bude službeni.Vladao je 40 godina. Potiče iz loze Arpadovića i od  998. kada je bio poslednji veliki vezir počinje da vlada Mađarskom. 1001. je krunisan za kralja i vladao je uspešno do 1038. godine . Već 1083. godine je proglašen za sveca kod rimokatolika, a kod pravoslavaca je kanonizovan 2.000. godine.

Predsednik SO Novi Kneževac nandor Ujhelji je prerezao hleb

Tokom istorije Mađarska je menjala svoj državni praznik oduvek je bio 20. avgust dan Svetog Srefana, ali istorijske prilike su se menjale i od 1991.  20. avgust je ponovo proglašen državnim praznikom – praznikom Svetog Stefana, praznikom Novog hleba, još i prvog Ustava , a od nedavno i praznik Svete Krune.

Kiša umalo da pokvari manifestaciju

Da nije bilo iznenadne velike kiše (koja je dugo čekana u Banatu) slavlje bi imalo drugačiji tok. Ali, sve se dobro završilo, letnjom dužom kišom, sklanjanem pod šatore i obližnje institucije,  za to vreme prisutne su zabavljali tamburaši „Šarkanću“ sastavljen od muzičara iz šire okoine.

Mlade citrašice sa učiteljom

Svečani praznični program je započeo pesmama mlađe grupe pevačke sekcije KUD „Tisađenđe“, citrašima, nakon kojih je predsednik Skupštine opštine Nandor Ujhelji prerezao novi hleb pravljen od ovogodišnjeg žita i govorio o značaju ovog datuma i praznika. Nakon toga hleb je podeljen prisutnima za zdravlje i blagostanje. Na bini su pevali i gosti iz Kanjiže grupa „Cifrasur“ koja neguje stare žetelačke pesme, hor žena KUD-a domaćina i obe folklorne sekcije „Tisađenđe“ i mlađi i stariji su igrali, a zatim su zajedno odigrali sa drugarima iz Bantaskog Aranđelova iz KUD-a „Dr Baćanj Štratman Laslo“ sa kojima su bili na letnjem folklornom kamapu, mađarske igre iz ovog kantona. I učenice  Osnovne škole su recitovale pesme o Svetom kralju Stefanu.

Nakon toga je kao prethodnih 15 godina bio ulični bal na kojem je svirala grupa „Eridanus“ iz Kanjiže i prisutni su mogli da uživaju u muzici i plesu.

Zadovoljni posetioci manifestaciije uživaju

Svečanost se završila velikim vatrometon iznad reke Tise.

Manifestacija Svetostefanski  praznik novog hleba je održana pod pokroviteljstvom opštine Novi Kneževac, Nacionalnog saveta mađarske nacionalne manjne i  Pokrajinskog sekretarijata za kulturu i informisanje.

Tamburaški orkestar „Šarkanću“

DKP