17.06.2024
Novi Kneževac

Нови Кнежевац -СПОМЕН НА ПОГУБЉЕЊЕ СВЕТОГ ЈОВАНА

Српска православна црква данас,11. септембра обележава празник Усековање главе Светог Јована Крститеља, успомену на дан погубљења светитеља, последњег пророка Старог и првог пророка Новог Завета.

Свети Јован, савременик Исуса Христа, први је најавио силазак Спаситеља  људског рода и крстио Га на реци Јордану па је у православном хришћанству познат као претача и Крститељ.

Према јеванђелским записима Свети Јован је јавно осуђивао разврат римског друштва и бранећи јавни морал, није штедео ни јудејског цара Ирода који је свом брату преотео жену  Иродијаду и с њоме  се проводио у блуду и разврату.

Свети Јован је погубљен на наговор Иродијадине кћери Саломе, која је како каже предање својом заводљивом игром са “седам велова” успела да измами царско обећање. По налогу Иродовом, Свети Јован је посечен, а његову главу је Салома на тањиру донела царици Иродијади.

Смрт Јована Крститеља се догодила пред пасху, а празновање 11. септембра по новом ( 29. августа по старом календару) установљено је зато што је тога дана освећена црква коју су над Јовановим моштима у Севастији подигли цар Константин и царица Јелена.

На иконама посвећеним овом празнику Свети Јован се слика са одсеченом главом у десној руци, која је симбол његове мученичке смрти. Свети Јован спада у најпоштованије светитеље и пример је чврсте воље, правичности и поштења.

У српском народу постоји обичај братимљења – “по Богу и светом Јовану”.

приредила ДКП