19.06.2024
Novi Kneževac

Нови Кнежевац – КРШТЕЊЕ ИСУСА ХРИСТА – БОГОЈАВЉЕЊЕ

У српским православним црквама се 19. јануара облежава крштење Исуса Христа – Богојављење.

«У пустињи јудејској живео је Свети Јован. Ту је он постио и Богу се молио. Много народа је долазило да га види и чује. Он  их је учио да буду бољи, јер је спаситељ већ дошао, па ко се не поправи, неће га увести у Царство небеско. Када  су људи чули шта он говори, било им је жао што  су Бога вређали и кајали су се, а Јован их је крштавао у реци Јордану.

Тада му је дошао Исус Христос да га Јован крсти. Осећајући својим духом да је пред њим обећани Месија, Свети Јован га дочека речима – Ти треба мене да крстиш, a Ти долазиш мени да ја Тебе крстим. Исус уђе у Јордан и тада се над њим отвори небо и Дух Свети сиђе на Исуса у виду голуба који је заблистао над његовом главом. Истовремено се са неба чуо глас Бога Оца који је рекао – Ово је Син мој љубљени. Он  је по мојој вољи.

Кад се Христос крстио, јавио се Бог у три личности, Бог Отац, је говорио са неба, Бог Син се крстио у реци Јордану, Бог Свети Дух силазио је са неба на главу Христову. Због тога тај дан зовемо Богојављење.»

Света Црква је установила Свету тајну крштења за свако људско биће. Крштењем се постаје члан Христове Цркве и душа се чисти од свакога греха. Крштењем се постаје чедо Божије.

После крштења Исус Христос је отишао у пустињу да се постом и молитвом припреми за свој Богочовечански рад.  У пустињи је провео  четрдесет дана, па је потом почео да проповеда своју Божанску науку.     

У новокнежевачком храму је данас било мноштво верника који су присуствовали свећењу воде, као и много ученика веронауке нижих разреда Основне школе који су присуствили литургији и свећењу воде.

Освећена богојавњенска вода се чува у домовима и користи по потреби јер има лековита својства.

приредила ДКП