Чока – ПРАЗНИК СВЕТИТЕЉА И ПРОСВЕТИТЕЉА

Прослава Савиндана  је и ове године организована у свим храмовима  Српске православне цркве и школама у општини Чока.

Значај Светог Саве је велики за српски народ.  Дух највећег српског светитеља је дух српског народа јер је његов пут био велики и благодатан. Свети Сава нам је подарио мудрост, благост и инспирацију. На дан смрти Светог Саве, 27. јануара Српска православна црква и све школе у Србији прослављају спомен на светитеља, просветитеља и неисцрпно надахнуће  које узноси, понесе кроз векове и за векове.
У Основној школи „Јован Поповић“ у Чоки је био централни и свечани програм уз свећење и резање славског колача у фискултурној сали школе. У програму су учествовали ученици свих огранака школе.

Ученици из Санада

Ученици нижих разреда из Санада су отпевали, између осталог,  песму „Ми смо деца неба „  коју су са децом припремиле учитељице Ивана и Јелица, док је учитељица Јелица  приредила са децом и једну плесну нумеру.

На свечаној Светосавској академији су наступали и ученици из Чоке са речитативом о Светом Сави , као и песмама и Светосавском химном  коју је отпевао школски хор.

У времену  када су потошене или лепе речи за похвалу достојних и недостојних или у недостатку истинске духовности  прихватамо вештачку храну,  из јефтине штмапе, и других масмедија, филмова. А вредело би, и те како зажелети да разумемо младог Немањића, на крштењу Растка, а на монашком постригу Светог Саву.

Забавиштанце и ученици у Санадском храму

Нема трајних задовољстава, али се тешко одлучујемо за истинску храброст  да би победили духовну млитавост и да би ослободили свој дух сазнањем да сваки човек има своју вечну лепоту и трајну вредност.  Ту лепоту је монах Сава исклесао у себи умножавајући своје таленте пред Богом и пред људима.

ДКП

фотографије Ивана П.