17.06.2024
Novi Kneževac

Novi Kneževac – Izložba umetničkih fotografija Roberta Sabo Benkea

Vraćanje korenima je komplikovan proces jer čovek ne može da napreduje u životu ako ne izleči svoje korene. “Čovek nije drvo i vezanost je njegova nesreća” rekao je Meša Selimović, a Robert Sabo Benke kroz izložbu fotografija “Kompas” pokazuje da njegovo korenje ne truli i da pokušava da uradi najbolje što ume od života.

U Kulturnoj zoni Novog Kneževca ljubitelji vizuelne umetnosti mogu da uživaju u umetničkim fotografijma Roberta Sabo Benkea koje su izložene do 3. marta u salonu Kultune zone.

Slike iz detinjstva

Pod nazivim “Kompas” u drugoj sezoni  odvija se četvrta po redu izložba iz serijala “Koreni”  Robert Sabo Benke koji je živeo na relaciji Novi Kneževac-Novi Sad – Budimpešta – Novi Kneževac. Umetnik se predstavio svojim sugrađanima umetničkim fotografijama, radovima iz nekadašnje omladinske Foto sekcije, fotografijama sa ekskurzija iz mladosti koje su pobudile radoznalost prisutnih u prepoznavanju, kao i umetničkim fotografijama  kada se poigrava zemljom, pukotinama na građevinama, samim objektima i floralim motivima.

Čuvena kapela Servickih

Kustoskinja Savremene galerije iz Subotice Tamara Kucor, istoričarka umetnosti je naglasila da su koreni veoma važni za bavljenje umetnošću. Fotografije umetnika su presek stvralaštva iz raznih njegovih  faza. Tom prilikom se setila  Meše Selimovića “ Čovek nije drvo i vezanost je njegova nesreća”. – Ako negde krenemo, ako nešto radimo suštinski može da nam se desi da se ukorenimo i da naše korenje počinje da truli. Robertu se to nije dogodilo, i mislim da nije u opasnosti da  mu se to dogodi u ovakvom prelepom i plodnom okruženju kao što je Kulturna zona – naglasila je Kucorova.

Poštovateljke umetnosti Sabo Benkea

Umetnik kaže da se za ovu izložbu pripremao celog života, 53 godine, i zaključio je da ne može nikako da planira jer se ne zna u kom pravcu život može da se pokrene i trudi se da  izvuče najbolje od iz njega. –  Ovim izlaganjem želim da dođem do izvesnog zaključka i da to pokažem publici. Bilo je i jednostavno i komplikovano moje tako da kažem prolaženje kroz vasionu.Svačiji život je jedinstven eksperiment kako to kaže moj omiljeni pisac Herman Hese. Svi smo mi jedinstveni eksperimenti Boga. A u našim rukama je da izvučemo što više od života i da mu (Bogu) se na taj način približimo. Sve ovo ima emocionalnu pozadinu, jer postavka nije racionalna stvar,  mora kroz sve da se  prođe da može da se sitigne gde će se otvoriti vrata, možda nebeska. Drago mi je što sam  tu, u Novom Kneževcu,  što mi je ovo druga izložba za godinu dana, mada sa sasvim drugačijom tematikom i pristupom. Sada sam u spostvenoj priči sa svima vama ovde prisutnim i želim da  imamo mnogo lepih trenutaka. Vraćanje korenima je komplikovan proces jer čovek ne može da napreduje u životu ako ne izleči svoje korene – rekao je Robert nakon otvaranja izložbe.

U bekstejdžu je uvek zanimljvo – Ivana Popov

Ivana Popov, takođe umetnički fotograf  je rekala rekla  da su fotografije Roberta Sabo Benkea na ovoj izložbi grupisane. Na prvom zidu su fotografije iz tinejdžerskog doba kada je sa drugaricom Melindom Šelmeci razmenjivao iskustva u fotografisanju, na drugom zidu su fotogradije koje su nastale u Foto klubu Omladinskog doma u Novom Kneževcu koje su bile u umetnikovoj privatnoj arhivi i njegovih privatnih fotografija gde je on fotografisan kao dete i koje su samo trag vremena i zbog toga su mu drage jer svako može da prepozna to vreme jer je zapisano. Neke od osoba Robert ni ne zna pošto su se one igrom slučaja zatekle na fotografijama, a sve je snimano analognim fotoaparatom koji je bio zajednički za sve članove kluba. Na trećem zidu su fotografije koje su nastale  kada se vratio u Novi Kneževac  i želeo da živi u bakinoj kući koja je bila izdata tako da je fotografisao tavan i shvatio svoju povezanost i potrebu da se vrati u mesto rođenja  i na drugoj polovini trećeg zida je najnovija faza koja se zove “Hanami” koja je umetnikov doživljaj flore kroz apstrakciju, podsećajući na Japan i njihovu filozofiju, prilično  apstraktno i neobično. Na ovim fotografijama je ciljan njegov doživljaj u odnosu sa biljkama.  

Najavljeno je vođenje kroz izložbu Roberta Sabo Benkea u petak, 3. marta u 18,00 časova, kao i poslednja izložba iz serije “Koreni “, izložba fotografija Ivane Popov u subotu, 11. marta u 18,00 časova.

DKP