19.06.2024
Novi Kneževac

Нови Кнежевац – Ђурђевдан

Одржан парастос несрећно пострадалим

Српска православна црква и верници данас, 6. маја  обележавају Ђурђевдан.

Празник Светог Георгија, једног од девет великомученика и првих страдалника који су погинули за хришћанску веру, обележен је црвеним словом у календару СПЦ као заветни дан и као непокретан празник слави се сваке године истог датума.   

Свети Ђорђе (275-303. ), чији је празник у народу познат као Ђурђевдан, историјска је личност и живео је у време цара Диоклецијана (284-305.), великог прогонитеља присталица, тада непризнате, хрисћанске вере. Георгије је већ у двадесетој години доспео до чина трибуна у служби цара Диоклецијана који је у њега полагао велике наде. Млади трибун је, како каже историсјко предање хришћанске цркве, одважно ступио пред цара и саопштио му да је хришћанин чиме је започело његово страдање за веру.

Цар Диоклецијан, један у римских тетрарха, осудио је Георгија на окове, тамницу и страшна мучења која нису променила његова убеђења.

Погубљен је 303. године, али, како каже предање Цркве, „то није крај његовим јављањима и чудима“. „Овај славни и победоносни светитељ, рођен је у Кападокији као син богатих и благочестивих родитеља…“, записано је у „Прологу“ владике Николаја Велимировића у коме се  -такође, каже да је и отац светитеља пострадао као хришћанин и да је он уз мајку одрастао у Палестини.

Под његовим утицајем „многи су примили веру Христову, а међу њима и царева жена Александра, главни жрец Атанасије, земљорадник Гликерије, потом Валерије, Донат и Тирин“. Цар је осудио на смрт одсецењем главе и Ђорђа и своју жену Александру, која је издахнула на стратишту пре погубљења.

Свети Ђорђе се на средњевековним православним фрескама слика у одежди ратника, са мачем и крстастим копљем који је симбол хришћанства, а некад и у дворској одежди.

На православним иконама слика се свети Георгије на белом коњу, како крстастим копљем убија аждају која је симбол – немани паганства.

У храму посвећеном Светом архангелу Михаилу је након Свете литургије служен парастос за све трагично преминуле у Основној школи на Врачару и у малденовачким селима.

приредила ДКП