17.06.2024
Novi Kneževac

Novi Kneževac – Otvorena 21. humanitarna likovna kolonija

Udruženje obolelih od multiple skleroze Severnobanatskog okruga organizuje 21. humanitarnu likovnu koloniju „Život je umetnost“ na kojoj učestvuju umetnici iz Makedonije Hrvatske, Mađarske i Srbije

U subotu, 24. juna je svečano otvorena 21. humanitarna likovna kolonija „Život je umetnost“  koju uspešno organizuje Udruženje obolelih od mltiple skleroze  Severnobanatskog okruga sa sedištem u Novom Kneževcu. Otvranju kolonije je prisustvovao član Opštinkog veća Nedeljko Krišanov zadužen za obrazovanje, sport i omladinu i poželeo uspešan rad slikarima i rekao da će opština i dalje pomagati rad kolonije  koja se odvija u ovoj sredini uviđajući njen značaj za Udruženje i samu sredinu.

Član Opštinskog veća Nedeljko Krišanov

Predsednik Udruženja Igor Nađ je pozdravio slikare , zahvalio se što su došli, PR Udruženja Danica Knežević Popov ih je podsetila na prvih 20 godina kolonije i 31. godinu Udruženja i zajedno su koloniju proglasili otvorenom.  

U paviljonu MS kuće u Novom Kneževcu su slikari koji su došli iz Kastava (Hrvatska) Skoplja (Makedonija), Budimpešte (Mađarska) i iz Pivnica, Bačke Palanke, Bačkog Jarka, Novog Sada, Zrenjanina, Zaječara i Novih Kozaraca, zajeno sa troje mališana koji su se priključili koloniji da  nešto novo nauče zbog znatiželje i talenta. Deca se svakodnevno druže sa slikarima, mada je preovladalo interesovanje za akvarel tehniku koju izuzetno uspešno radi Janko Laco koji godinama dolazi na koloniju i koji je njen zaštitni znak, kao i njegovo sviranje na gitari u večernjim satima što doprinosi porodičnoj atmosferi kolonije.

Sa svečanog otvaranja predsednik Udruženja Igor nađ i PR Danica Knežević Popov

Svi slikari su stari znanci među sobom, kao i sa domaćinima i vlada porodična atmosfera i spontanost na njoj, prijateljstvo. O humanosti ne treba ni govoriti jer ne bi bili na njoj da to ne nose u svom i srcu i delu.

Domaćini su se zvanično zahvalili na dolasku slikara, njihovom nesebičnom radu, prijatnosti i pozitivnoj atmosfeti koju šire oko sebe, te meštani mogu da uživaju u njihovom radu i društvu. Svake godine nastaju nove slike, prepoznatljive, a drugačije i vrlo poželjne da oplemene nečije domove. A oni raspoloženi, jer brige odgurnu od sebe, uživaju u svom radu, druženju, a u svemu tome je humor neizbežan i nosilac svih dešavanja. Na koloniji se čuje smeh, međusobne zađevice koje objašnjavaju prisutnima tako da glasno smejanje izlazi iz dvorišta MS kuće.

Dok su bili pažljivi, bilu su pažljivi…

Užurbani su jer se raduju onom što im je Kulturna zona priredila , a to je izložba slika jednog od njihovih drugara sa kolonije Željana Pavića iz Kastava – Hrvatske koja će se otvoriti 27. juna u Kulturnoj zoni (KZ) u 17,00 časova tako da će svi imati priliku da se upoznaju sa samim slikarom, kao i drugim umetnicima čije smo slike imali prilike da vidimo na izložbi prošlog oktobra isto u Zoni. Svi su dobro došli.

Inače, kolonija se odvija pod pokroviteljstvom opštine Novi Kneževac, kao i opštine  Kanjiža i trajaće do 29. juna.

DKP