19.06.2024
Novi Kneževac

Srpski Krstur (Novi Kneževac) – XX festival folklora

U subotu, 1. jula u Domu kulture u Srpskom Krsturu u organizaciji KUD-a „Milan Ajvaz“ održan je XX festival folklora „Ajd povedi  – ajd zaigraj – Luka Popov“  u prisustvu mnogobrojnih žitelja sela i gostiju iz okoline.

Festival  se odvijao u znak sećanja na osnivača  Festivala Luku Popova  koji je 40 godina bio umetnički rukovodilac Kulturno umetičkog društva „Milan Ajvaz“ i koji je nesebično davao sebe i ostavio dubok trag u radu ovog društva.

Festival je započeo svečanim defileom kroz selo  devet kulturno umetničkih društava koja su igrala na smotri.

Izvođačka grupa KUD „Milan Ajvaz“

Najviše igara su izveli domaćini koji su otvorili i zatvorili Festival. Predstavili su se sa tri grupe: najmlađa  sa igrom „Divan je kićeni Srem“, srednjom „Vlaške igre“ i izvođačkom grupom sa „Šopskim igrama iz Dimitrovgrada“.

Iz Novog Kneževca su igrali KUD „Tisađenđe“ sa igrama iz okoline Budimpešte i KUD „Banat“ koji je igrao „Igre iz Bosilegrada“. Iz Kanjiže SAKUD „Sveti Sava“ se predstavio „Igrama iz beogradske posavine“. KUD „Dr Tihomir Ostojić“ iz Ostojićeva je igrao „Igre iz Banata“ , kao i KUD „Jovan Aćimac“ iz Kumana. Srpski kulturnu centar „Stevan Sremac“ iz Sente je odigrao „Igre iz okoline Pirota“, a  KUD „Branislav Nušić“ iz Đurđreva je odigrao „Igre iz Leskovca“. Romska grupa „Romano Loš“ iz Srpskog Krstura se predstavila pesmom i romskim igrama.

SAKUD „Sveti Sava“

Oko 200 učesnika je razgalilo prisutne u sali , a program je trajao više od  dva sata na zadovoljstvo prisutnih.

Druženje uz igru

Kao pravi domaćini KUD „Milan Ajvaz“ je organizovao druženje svih učesnika i gostiju u Fiskulturnoj sali Osnovne škole uz pesmu Ilije Milanova.

tekst i fotografije Obrenka H.