19.05.2024
Novi Kneževac

Đala (Novi Kneževac)- 52 godine ĐAMUS-a malo li je ?

Da se ne zaboravi o ĐAMUS-u!

Leta 1969.  u kafani koju je držao Bata Manić (Gaga) pevala je, na radost Đalinaca, izvesna lepa Azra ( Slavica iz Kumana). Iduće godine 1970. omladinci su u istoj kafani, tačnije bašti, organizovali prvo muzičko takmičenje pevača amatera, „ZLATNI GLAS SEVERNOG BANATA“. Iduće 1971.godine omladina organizuje  slično takmičenje. Kekicu i mene su angažovali za plakate i naziv.  Nabavili smo pak- papir, mastilo i razmišljali o nazivu takmičenja. Tih godina je počeo da se organizuje i BEMUS (BEogradske MUzičke Svečanosti), iskoristio sam taj naziv za našu svirku ĐAMUS na intervenciju učiteljice Tamare  Perkučin umesto Svečanosti napisali smo Susreti. Tako sam, uz sasluženje prijatelja, na pak- papiru mastilom i četkicom napisao 1971. prvu plakatu za ĐAMUS (ĐAlinski MUzički Susreti). Tako je počelo kod Braca Sime, ostalo je istorija. 52. godina!!! Malo li je?

Iz Simine kafane

Đamus je  organizovan u različitim kafanama to bi  moj kum Zlata, Aleksandar Kuzmanov mogao najpodrobnije reći. On je enciklopedija, a i učesnik skoro svih Đamusa, i najduže pobednik. Verovatno ima i fotografije sa takmičenja. Mogao bi i ceo istorijat ispričati. Drugom prilikom.

Živojin Žića  Popov

Ove godine 52. Takmičenje pevača amatera ĐAMUS će se održati danas, 22. jula jer je polufinale odloženo zbog loših vremenskih uslova. Pored pevača amatera publiku će zabavljati “Kurina bend” iz Subotice.

fotografija Marija Latinović i lični arhiv Ž. Popova