17.06.2024
Novi Kneževac

Novi Kneževac – Penzioneri u jednodnevnoj poseti dvorcima

U utorak, 15. avgusta u organizaciji Opštinskog udruženja penzionera 30-ak njihovih članova je bilo na jednodnevnoj ekskurziji i obilazilo dvorce koji su u očuvanom i funcionalnom stanju i u turističkoj upotrebi.

Prvo su posetili Beli dvor u Beogradu, građevinu dinastije Karađorđević u kojoj i danas u jednom delu dvorca živi porodica, a veći deo je otvoren za posetioce. Sve je oduševila autentičnost koja je bila i pre 100 godina, kao i umetničke slike, biblioteka, nameštaj, ukrasi koji su odisali patinom, elegancijom i otmenošću, kao i priča gde su se sve neki predmeti nalazili.

Ručak u svečanoj sali u Kaštelu u Ečkoj

Zatim su u Ečkoj posetili rimokatoličku crkvu Svetog Jovana Krstitelja i dvorac Kaštel koji je sada turistički kompleks koji je takođe, sačuvao punu autentičnost, a ručak u svečanoj sali dvorca je doprineo da se osete više nego ugodno, pogotovo što ih je čuvao na ulazu oklop srednjovekovnog viteza.

Posle toga su u Srpskoj Crnji posetili rodnu kuću i muzejski kompleks Đure Jakšića i videli gde se održavaju Liparske večeri , a zatim su posetili najmlađi dvorac u Srbiji Nojhauzen koji je građen 1941 -1943. godine  u stilu secesiji i koji služi u turističke svrhe.  Od nedavno se zove Dvorac Srpska Crnja i otvoren je za posetioce. Iznajmljuje se za svečane manifestacije, svadbe i proslave, može u njemu da se prenoći.

U rodnoj kući Đure Jakšića

U Udruženju penzionera razmišljaju da organizovano posete manifestaciju “Dani ludaje” u Kikindi ili će možda da krenu putem Srema u Sremsku Mitrovicu vide Sirmijum i da posete Zasavicu.

DKP