19.06.2024
Novi Kneževac

Novi Kneževac – Pamela Kiš Ignjatov obeležila jubilej koncertom na Festivalu kamerne muzike

Prošlog vikenda nastavio se festival kamerne muzike “Tisin cvet” u Novom Kneževcu sa tri koncerta za tri dana vikenda.

U petak, 29. septembra nastupom u prepunoj sali Narodne Biblioteke “Branislav Nušić” u Novom Kneževcu solo operska pevačica i primadona Pamela Kiš Ignjatov je obeležija veliki jubilej 20 godina koncertne karijere, a ima samo 38 godina.

Pamela Kiš Ignjatov od 2003. godine svake godine svojim sugrađanima priredi koncert klasične muzike i publika je uz nju uzrastala , kao i sama operska pevačica jer je mnogo naučila slušajući je dok je izvodila klasične kompozicije, odlomke iz opera, monooperu koju je prvu put izvela baš u rodnom mestu i na kojoj je doktorirala, tako da je Pamela prvi doktor nauka iz oblasti umetnosti iz Novog Kneževca.

Pamela Kiš Ignjatov uz klavirsku saradnju sa Stefanom Rakićem

Uvek nasmejana, komunikativna sa publikom ostvaruje interaktivni odnos sa njom tako da je uživanje dvostruko ne samo u slušanju njenih izvedbi, nego i u osećaju da su deo njene izvedbe.

I pre nego što je sve počelo, Pameli je uručena Povelja koju dodeljuje Sinfonijeta iz Beograda s novčanom nagradom za promovisanje muzike Aleksandra S. Vujića koji je bio osnivač ovog festivala i jedan od najznačajnijih kompozitora klasične muzike u Srbiji.

Pamela Kiš Ignjatov se zahvalila na nagradi jer joj posebno znači iz dva razloga, zbog značaja nagrade jer je vezana za Aleksandra S. Vujća i svih profesorovih dostignuća, kao i zbog toga jer je Vujić bio čovek iz koga je isijavala pozitivna energija  i bila je posebna čast raditi sa njim.

Prisutna publika

Ne samo glasom, nego i mimikom Pamela je dočarala kompozicije koje je izvodila smenjujući emocije i provodeći publiku kroz opus istog kompozitora.

Publika je uživala u kompozicijama Verdija, Rahmanjinova, Milojevića, Štrausa, Vujića, Arditia, Katalania i Klamana uz klavirsku saradnju Stefana Rakića koji je izuzetno dobro pratio opersku pevačicu  što se posebno videlo dok je pevala ruske kompozitore.

Neposredni i prisni odnos sa publikom je omogućio prisutnima da se unesu u melodije i kada je u jednom trenutku zazvonilo crkveno zvono iz obližnjeh hrama Pamela Kiš Ignjatov je rekla da ništa u životu nije slušajno i u tom trenutku je zapevala Rahmanjinovu “Molitvu” koju su crkvena zvona najavila.

Izbor pesama je bio poznat onima koji izuzetno dobro poznaju klasičnu muziku, a njih je bilo poprilično i vrlo zahtevan za izvođenje, a novokneževačka publika je po neku kompoziciju prvi put čula u sjajnom uzvođenju Pamele Kiš Ignjatov.

U izvođenju Napolitanske pesme

I naravno, usledio je bis nekoliko puta i izvođenje Napolitanske pesme i pesma Aleksandra S. Vujića na zadovoljstvo publike.

Pamelu ne treba posebno predstavljati, međunarodne nagrade i dan danas, profesor na Akademiji umetnosti, doktor nauka, međunarodni nastupi,  koncerti, majstorski kursevi, članica žiria, kao i njenog saradnika Stefana Rakića koga je prvi put čula novokneževačka publika da svira i oduševila se sinhronizacijom dva umetnika i sinergijom koja je zračila na sceni. Stefan je takođe nosilac mnogobrojnih priznanja i nagrada, doktorant je na Akademiji umetnosti gde je i predavač.

Nastaviće se …

DKP