17.06.2024
Novi Kneževac

Novi Kneževac –KULTURNA RIZNICA NOVOG KNEŽEVCA – NARODNA BIBLIOTEKA “BRANISLAV NUŠIĆ” I

U prelepom parku koji je star više od 130 godina i spomenik je pejzažne arhitekture nalazi se nekadašnji dvorac-letnjikovac porodice Maldegem koji je sagrađen 1910. godine  i ukojem se već 54 godine nalazi Narodna Biblioteka “Branislav Nušić” koja je nosilac  svih kulturnih aktivnosti u opštini Novi Kneževac. Odnosno , ona je riznica kulture i kulturna baština opštine. 

            Biblioteka koja danas deluje u Novom Kneževcu osnovana je 1951. godine. Zadatak  joj je bio da organizuje i razvija bibliotečku delatnost u središtu sreza i da proširuje rad biblioteka i čitaonica u naseljenim mestima. Bibliotekom je rukovodila Julijana Rakin, koja je bila prvi profesionalno angažovani knjižničar.

Zaposleni u Biblioteci pri obeležavanju 50 godina od kad se nalazi u dvorcu Maldegem

            Godine 1964., 29. maja Odlukom Skupštine opštine, biblioteka postaje matična i dobija ime „Matična biblioteka Branislav Nušić“. Te godine biblioteka je preseljena u zgradu Zadružnog doma, gde je dobila jednu prostoriju za objavljanje svoje delatnosti, ali ona je bila nedovoljna za rad svih bibliotekarskih aktivnosti.

            Biblioteka je bila otvorena za korisnike preko celog dana i raspolagala je fondom od 5.706 knjiga. U to vreme biblioteka je bila stecište okupljanja velikog dela srednjoškolske omladine. Prema mogućnostima nabavljala se i dnevna štampa kao i razni časopisi na srpskom i mađarskom jeziku.

Milan Mirkov, direktor KOC-a i Dušanka Tomić, direktor Narodne biblioteke 14 godina

            Sistematskim radom radnika otvoreni su punktovi u naseljenim mestima (Đali, Srpskom Krsturu, Banatskom Aranđelovu i Majdanu). Tamo su radili prosvetni radnici dobrovoljno.Uspostavljena je redovna saradnja sa školama na području opštine, sa kulturnim organizacijama, pa i sa radnim organizacijama u mestu, koje svojim novčanim prilozima za nabavku knjiga pomažu rad biblioteke. Za vidne rezultate postignute u bibliotekarskoj delatnosti Pokrajinski odbor zajednice matičnih biblioteka Vojvodine dodelio je svoju godišnju nagradu Julijani Rakin.

            Godine 1969. biblioteka je preseljena u današnju zgradu, koja je nekada bila dvorac Grofa Artura Maldeghema. Svečano otvaranje biblioteke obavljeno je 8. oktobra 1969. godine, na dan 25-godišnjice oslobođenja Novog Kneževca.

Bivši direktor Biblioteke Radovan Horvatov i sadašnja direktorica Gabrijela Romhanji

            Biblioteka je tih godina, uz veliku pomoć radnih organizacija, znatno uvećala svoj knjižni fond, tako da je 1971. godine imala 16.057 knjiga, od toga 9.842 na srpskom i 6.215 na mađarskom jeziku. Tada je biblioteka imala 1.532 člana.

            Godine 1975. Odlukom Skupštine Opštine biblioteka se integriše sa Kulturno-prosvetnom zajednicom i bioskopom i posluje pod imenom Dom kulture. Godine 1977. dolazi do integracije Doma kulture i Radničkog univerziteta pod imenom Radnički univerzitet „8. oktobar“.

            Transformacijom Radničkog univrziteta u kulturno-obrazovni centar 1984. godine, biblioteka posluje u sastavu Centra (KOC). Tokom svih tih integracija i transformacija, biblioteka je zadržala svoje ime „Branislav Nušić“.

Bibiotekarke Kaća i Maja sa novim knjigama

            Odlukom Skupštine Opštine 1996. godine, biblioteka se izdvaja iz KOC-a i posluje kao samostalna ustanova kulture pod nazivom Narodna biblioteka „Branislav Nušić“.

             Knjižni fond se danas obnavlja sredstvima Ministarstva za kulturu,otkupom novih izdanja knjiga za biblioteke od strane ministarstva Srbije,sredstvima pokrajine,iz budžeta i poklonima sugrađana. Danas biblioteka raspolaže fondom od preko 60 hiljada knjiga,od čega je preko  40.000 na srpskom, a ostali broj knjiga je  na mađarskom jeziku.

Pored  riznice  knjiga , biblioteka osniva zavičajno odeljenje i u okviru nje je i Legat akademika Vasilija Đ.  Krestića.

Sa promocije knjige „Jevreji Novog Kneževca i okoline“ Jožefa Saboa čiji je Biblioteka izdavač

             Pored osnovne delatnosti,biblioteka se bavi svim delatnostima vezanim za evidentiranje, zaštitu i čuvanje spomenika kulture ,a takođe i izdavačkom delatnošću. Pored ovih ,ustanova razvija i druge oblike kulturne delatnosti (književne susrete, književne konkurse, tribine, predavanja,koncerte, izložbe, takmičenja recitatora i sl.) i preko njih uspešnije vrši svoju kulturnu misiju iako one nisu striktno vezane za knjigu. Kontinuitetom svoga delovanja,bibliotečka delatnost na ovom području samo pokazuje koliko su joj ciljevi isti, mada je svako vreme donosilo svoj duh.

Nastaviće se…

Redakcija

fotogradije:  arhiva Narodne biblioteke “Branislav Nušić“

Projekat “Kulturna riznica Novog Kneževca” je sufinansiran iz budžeta Pokrajinskog sekretarijata za kulturu, informisanje i odnose sa verskim zajednicama. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva