19.06.2024
Novi Kneževac

Novi Kneževac –KULTURNA RIZNICA NOVOG KNEŽEVCA – RAD NARODNE BIBLIOTEKE “BRANISLAV NUŠIĆ” DANAS II

Dug put je pređen u više od sedam decenija postojanja. Cilj Narodne biblioteke “Branislav Nušić” je i dalje popularizacija knjige i čitanja i svima je jasno, a posebno bibliotekarima, da je tehnološki razvoj koji se desio u dvadesetom veku, itekako doveo u pitanje čitanje knjige u njenom osnovnom obliku – na štampanom papiru. U svetu u kome su sve manji izgledi da će se deca okrenuti knjigama pored toliko zabave koja ih okružuje i toliko stvari koje se od njih očekuju, i sve manje  im vremena preostaje za čitanje. Stoga je zadatak na bibliotekarima, kao i na vaspitačima i roditeljima , da to uspešno sprovode, zajedničkim snagama da razvijaju ljubav prema čitanju. Najbolji uzor detetu je i sam roditelj koji čita.

Dvorac Maldegem -Biblioteka je dekorisan reljefnom tablom Svetog Huberta

Svemu tome svedoči i broj članova biblioteke. Od pre 40 godina kada je bilo preko 1500, danas ima 300 aktivnih čitalaca ( moramo dodati da se i sama opština smanjila skoro za 2/3 meštana).

U Biblioteci je u toku formiranje Zavičajnog odeljenja. Prikuplja se knjižna i neknjižna građa ( plakati, pozivnice, flajeri, slike, novine, tekstovi vezani za Novi Kneževac i stanovnišrvo) i to se arhivira i u planu je obezbeđivanje prostora za zavičajno odeljenje u najskorije vreme.

Među rafovima knjiga može se naći za svakog po nešto

U Narodnoj biblioteci je nedavno završen 19. festival kamerne muzike “Tisin cvet” na kojem su nastupali najpoznatiji i priznati umetnici klasične muzike . Pored priprema za prestojeći Sajam knjiga u biblioteci se pripremaju za isložbe slika. U tolu je izložba akvarela Gorana Novakova, sledi izložba ulja na platnu, a posle se opet vraćaju akavarelima nastalim na Humanitarnoj koloniji “Život je umetnost”. U toku su bioskopske projekcije najčešće domaćih autora tako da Novi Kneževac ni malo ne zaostaje za premijerama filmova kao u većim centrima, a mališani mogu da uživaju u najnovijim ostvarenjima za decu najčešće inostranim.

U parku ispred Biblioteke može da se uživa

Ove jeseni će meštani uživati i u pozorišnim predstavama, mahom komedijama. A biblioteka se , naravno, bavi i izdavaštvom. Poslednju knjigu je izdala aprila meseca “Jevreji Novog Kneževca i okoline” autora Jožefa Saboa na srpskom jeziku.

Ono što je najnovije , u toku su opsežne pripreme za obeležavanje 55 godina boravka biblioteke u dvorcu Maldegem i 20 godina Festivala kamerne muzike “Tisin cvet”. Pripremaju se da izlože i najstariju knjigu iz 1700. godine, a izložiće i više od 100 knjiga koje spadaju u stare i retke i da prikažu na video bimu  najvažnje događaje tokom poslednjih pet godina rada i možda prirede i kolaž koncerata  održanih u biblioteci.

Iz kolekcije Artura Maldegema – stare i retke knjige

Kao jedina javna  ustanova koja se bavi kulturom Narodna biblioteka sarađuje sa svim obrazovnim ustanovama, posebno sa Predškolskom ustanovom gde od malena uče decu iz zabavišta da zavole knjigu i vežu se za nju i posle takvih poseta broj članova biblioteke se poveća za mlađahne čitaoce. Sarađuju i sa udruženjima i nevladinim organizaciama zajedno sa njima rade prigodne programe ili ustupaju svoje prostore na korišćenje.

Direktorica  biblioteke Gabrijela Romhanji kaže da su poslednje dva velika renoviranja bibliotele bila  2015.  i  2018. godine kada je zgrada kompretno renovirana i spolja i iznutra. Spolja je urađena fasada zgrade zadržavši prvobitan izgled kako od pikture , tako i prozora i vrata, prerađen je krov, a iznutra je rađena adaptacija plafona, osvetljenja, sanitarija, elektrike,  saniranje vlažnig delova i renovirano je grejanje. Ono što je važno prilikom adaptacije nije se mnogo pomeralo u enterijeru  u svečanoj sali jer je ona posebno zidana da bi imala izuzetno kvalitetnu akustiku i koncerti koji se odvijaju u njoj ostaju za pamćenje, a mnogi umetnici (operski pevači) kažu da u Srbiji nema ravne sale bibliotečkoj po kvalitetu zvuka u njoj.

Detalj iz pozorišne predstave „Razvojni put Bore Šnajdera“

A Biblioteka stoji skoro kao vetrenjača, jer je jedini upotpunosti očuvani dovorac od postojećih četiri koliko ih ima u novokneževačkom parku i kao Don Kihot se bori da kultura opstane u ovoj opštini i da ljubitelji lepe reči budu u toku sa savremenom literaturom jer se u njoj mogu naći najnoviji romani, zbirke poezije, drame ovogodišnjeg dobitnika Nobelove nagrade za književnost Norvežanina Juna Fosa, istorijske knjige, iz psihologije, religije, biologije, na srpskom i mađarskom jeziku uz mnoštvo enciklopedija koje daju pouzdano  i provereno znanje iz skoro svih oblasti ljudske delatnosti, jer razne vikipedije i drugi izvori sa Gugla dostupni jesu, ali nisu siguri.

Još uvek je lepo sesti u njihovu čitaonicu i držati novine u rukama i osetiti kako miriše štampa. A u prijemnom odeljenju ima sa kim da se popriča o knjigama, izvorima informacija. Imaju volje za sve one koji žele da pronađu  neko novo interesovanje i zadovolje svoje potrebe za novim saznanjima.

redakcija

fotogradije:  arhiva Narodne biblioteke “Branislav Nušić“, DKP

Projekat “Kulturna riznica Novog Kneževca” je sufinansiran iz budžeta Pokrajinskog sekretarijata za kulturu, informisanje i odnose sa verskim zajednicama. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.