17.06.2024
Kanjiža

Kanjiža – Za Dan opštine otvorena izložba razglednica Kanjiže

Na sam Dan opštine , 20. oktobra u galeriji “Dobo Tihomer” su izložene razglednice pod nazivom “Svetlom ispisana Kanjiža”. Izložene  su stare razglednice koje predstavljaju 100 godina istorije opštine Kanjiža koje pomalo iz romantičnog ugla pokazuju i ljudsku stranu istorije. Izložbu su priredili dr Šandor Feješ i dr Lajoš Foro. Izvor razglednica je Arhiv istraživačkog centra “Delvidek”.

Deo izloženih raglednica

O značaju izložbe je govorio dr Adam Domonkoš, istoričar koji je naglasio  da su razglednice pečat i trag kako je Kanjiža izgledala,  puna kulture. Sama zajednica je bila vrlo aktivna i na razglednicama je pokazana raskoš tog vremena što se vidi po impozantnosti zgrada. Na njma se vidi i kako je izgledao centar grada jer su ga dostojno reprezentovale.

U kulturno  -umetničkom programu nastupala pevačka grupa Folklorno –plesnog društva “Tisa”.

Nastup pevačke grupe Folklorno- pevačkog društva „Tisa“

Doktor Lajoš Foro, profesor žurnalistike, istoričar i direktor INFO kanala je jedan od priređivača izložbe. Da napravi ovu izložbu inspirisalo  ga je putovanje u prošlost jer misli da treba da se poznaje svoja prošlost da bi se izgradila budućnost. – Na izložbi su postavljene razglednice od 1892.  godine do 1977. –  Izabrali smo 50 komada, mada Kanjiža ima mnogo više razglednica. Ova izložba je samo mali detalj od svega toga. Odabrali smo one razglednioce koje nisu tako poznate. Postavili smo one koje su imale ispunjenu i poleđinu , vrlo je važno da  ju je nekad neko napisao i neko dobio, da je  negde putovala.  A tada ima dušu. Zajedno sa tim razglednicama idemo u prošlost. I zato je naslov izložbe “Svetlom ispisana Kanjiža” – rekao je dr Foro.

Pažljivi posmatrači

DKP