19.06.2024
Novi Kneževac

Нови Кнежевац -Јовањдан

Српска православна црква слави данас,  7. јануара по црквеном, а 20. јануара по грегоријанском календару   Сабор светог Јована Крститеља после Крстовдана и Богојављења. Црква, такође слави и обретење главе светог Јована Крститеља.

Свети Јован Крститељ се у хришћанству сматра последњим од пророка који су најављивали долазак Спаситеља, а и једини који га је видео. Прославља се неколико пута у години , али највише свечара је овога дана 20. јануара. Јованова главна улога у животу била је на дан Богојављења, па је Црква од давнина, дан по Богојављењу посветила његовом спомену.

Свети Јован Претеча завршио је свој овоземаљски живот тако што му је, на захтев зле царице Иродијаде, одсечена глава. Иродијада је била мајка лепе плесачице Саломе, која је својим плесом зачарала Ирода а овај је за узврат морао да јој испуни сваку жељу (јер су се тако договорили), под мајчиним утицајем затражила је Салома главу Јованову, због прекора који је он упућивао њеној мајци, јер се удала за цара Ирода, иначе брата њеног мужа Филипа, који још беше жив. Дан смрти Светог Јована обележава се празником Усековање (29. август/ 11. септембар). На тај празник хришћани посте без обзира у који дан пада.

Свети Јован се назива Претача јер се појавио пре Христа и почео припремати људе за његову науку. Крститељ се назива зато што је крстио Господа Исуса Христа . Свети Јован је пример карактера чврсте воље, одважности , истине и поштења.

Верује се да Свети Јован стоји на вратима оног света и пропушта душе умрлих. При окумљавању и братимљењу обавезно се као завет помиње Свети Јован , који је заштитник овог важног обичаја. А многи који славе Светог Јована као породичну славу верују да потичу од њега.

приредила ДКП