19.06.2024
Novi Kneževac

Novi Kneževac- „KNJIGE SU STVORENE OČITO DA BI IH NEKO PROČITO“

Da Dan knjige bude svaki dan kao i Dan žena misli dečiji pisac Goran Novakov povodom Svetskog  dana knjige!

Već 29 godina se 23. april odlukom UNESK-aobeležava kao Svetski dan knjige i autorskih prava.

Narodna biblioteka „Branislav Nušić“ u Novom Kneževcu ove godine obeležava 55 godina od kada je smeštena u dvorac Maldegem, pravom knjigohranilištu.

Biblioteka ima preko 65.000 knjiga na srpskom i mađarskom jeziku za razliku kada je osnovana 1964. i imala 5.000 bibliotečkih jedinica.

Književnik Goran Novakov

Ovih dana će stići i najnovije knjige jer su ažurni bibliotekari poručili atraktivna izdanja od Lagune, Vulkana, Booke, Stele, Čarobne knjige, Kreativnog centra, Pčelice… i obradovaće svoje redovne prijatelje knjiga jer „KNJIGE SU STVORENE OČITO DA BI IH NEO PROČITO“ je stih iz pesme Gorana Novakova koja se nalazi u zbirci poezije „Zrikni svet kroz rozle đozle“.

U ovoj Narodnoj biblioteci radi jedan od poznatih i priznatih dečijih pisaca Goran Novakov koji je Svetski dan knjige proveo u svojoj biblioteci, za razliku od prethodnih nekoliko nedelja kad je gostovao u Banja Luci na Festivalu „Dečije carstvo“, u Jagodini se družio sa decom, pa u Bašaidu  na dodeli nagrada deci koja su pisala smešne pesme, u Pančevu, Zrenjaninu, Mokrinu.

Goran se sprema za Zmajeve dečije igre u Novom Sadu na kojim će pored književnih susreta  održati radioice pravljenja lutaka od papira. A pre nedelju dana Goran Novakov je zjedno sa Robertom Takarićem objavio dečiju knjigu „O rodama Banata“, promocija knjige je planirana za juni mesec.

Goran misli i kaže -Da Dan knjige bude svaki dan kao i Dan žena.

DKP