17.06.2024
Novi Kneževac

Novi Kneževac – Buč za Svetog Georgija

U sredu, 24. aprila rimokatolička crkva u Novom Kneževcu je obeležila svoju hramovnu slavu – Svetog Georgija.

Tradicija Banata je na radost dece i odraslih  da hramovne slave obavezno prate i tezge koje formiraju tzv. bučovku, tako da je i ove godine za 24. april  slava  hrama okupila dosta trgovaca i proizvođača koji prodaju igračke, leciderka srca, kolače i bombone, domaće čokolade, kozmetiku, šivene proizvode, medne prouzvode, cvetne rasade, garderobu,  pletarske proizvode i drugo i postavili se na novokneževačkoj pijaci i u susednoj ulici.  

Već godinama 24. aprila je loše vreme. Od svih sunčanih dana danas je duvao vetar i kiša se mučila hoće li ili neće padati i pokvariti opšti utisak. Mada je vetar to već uradio. Ali, to nije sprečilo ni vernike, ni ostale zainteresovane, naročito decu da krenu put pijace i uživaju u raznim đakonijama koje je tradicionalni buč nudio po malo popularnim cenama, naročito u večernjim satima. Ali za svakog se po nešto našlo, da li po volji roditelja ili ne.

A sama crkvena slava je okupila mnoge goste u Novom Kneževcu tako da je centar grada oživeo pun prolaznika, bez obzira na hladnoću.

DKP