17.06.2024
Novi Kneževac

Novi Kneževac – Veče banatskih običaja „Ta svakoj je zapisano“

U Svečanoj sali Narodne biblioteke „Branislav Nušić“ je u sredu 15. maja održan koncert „Ta svakoj je zapisano „ ženskog pevačkog društva KUD-а „Dr Tihomir Ostojić“ iz Ostojićeva pred prepunom salom publike.

KUD „Dr Tihomir Ostojić“ je 2008. godine reaktiviran i od tada neguje srpsku narodnu tradiciju , igru i pesmu uz bogat fundus nošnje.

Dragana Đukić

Predsednica KUD-a i umetnički rukovodilac Dragana Đukić koja je vaspitač srpske narodne igre i tradicije je o koncertu  rekla – Mi smo žene koje vole da se druže i da se smeju i iz svega toga se i rađju celovečernji koncerti koji mi posvećujemo ženi.Tematika ovog koncerta je žena od rođenja pa do svadbe. Mi predstavljamo srpsku narodnu tradiciju, njeno kulturno materijalno i nematerijalno nasleđe. Kroz muzičko scenski performans predstavljamo narodnu tradiciju,  pesmom i pričom. Mi smo se skupile pred svadbu i u svadbi da malo ogovaramo i da pričamo. U priredbi koristimo stare reči i izraze , spominjemo ljude iz našeg sela. Pesme koje pevamo su stare banatske pesme, kako svadbarske, tako i one koje su pratile dešavanja pred svadbu, i za odlazak neveste, tako da se koncert završava upečatljivom pesmom svatovcem kojim se nevesta pratila iz majčinske kuće.

Da im nešto ne promakne!

Pevačko društvo zajedno sa harmonikašem Perivojem Čobanovim zajedno priprema aranžmane za pesme, spremaju tekstove i uživaju u svemu tome.

A uživala je i publika u tematici koja je protkana Banatom, banatskim pesmama i posvećena ženi u Banatu od rođenja pa do udaje.

Najavivši gošće iz Ostojićeva bibliotekarka Kaća Momirov Okovacki je rekla  – Naše gošće su imale ideju i želju da  iskorače izvan granica pevanja tradicionalnih pesama i da naprave i oprobaju se u drugačijim umetničkim izrazima , pa su nastali i celovečernji koncerti , a vođeni da se oda počast ženi, kroz istoriju, tradiciju, kao i običnoj ženi iz  sela. Pre četiri godine su započele kabareom „Ženski razgovori“ po tekstu Dušana Radovića, druge je izvedeno „Prelo“, naredne „Kraljice srpske“, priča o pet srpskih kraljica od Simonide do poslednje i sada „Ta svakoj je zapisano“.

A tek što se slatko ogovaralo i čudilo!

Publika je zaista uživala u izvedbi pesama i glumi Dragane, Katarine, Leposave, Milice, Jelene, Snežane, i Slavice i u sviranju maestra Pere .

Smejalo se , veselilo u publici, malo i sentimentisalo, ali svi su se vatili u doboku prošlost i sećali baba na klupama ispred svatova koje su znale da pripovedaju i ogovaraju i to naglas da ih svako čuje. Podsetili se kako lepih pesama koje se retko čuju danas, starinskih izraza i reči ,tako i pošalica i uživali u glumi ovih neumornih žena amaterki iz Ostojićeva koje su kao pravi profesionalci prenele energiju i emociju i  učinile da sreda veče bude lepo, veselo, a ipak sentimentalno i da ga se dugo sećamo.

Publici se baš dopalo!

DKP