17.06.2024
Čoka

Čoka – Veče sa Jelenom Bačić Alimpić

Spisateljica promovisala najnoviji roman „Poslednji sati“ pred zainteresovanom publikom

U organizaciji Kulturo obrazovnog centra Čoka iz Čoke proteklog vikenda je u Sali pozorišta održano književno veče Jelene Bačić Alimpić, književnice iz Novog Sada.

Jelena Bačić Alimpić se prvo bavila novinarstvom, a poslednjih 10 godina se bavi pisanjem romana. Do sada je napisala 13 romana, prvi 2010. „Ringišpil“ i jedan roman za decu, posvećn unuci, „Kako je vila Mila dobila krila“. Dobitnica je mnogih nagrada i kao novinarka i književnica. Nekoliko puta  su njeni romani proglašavani za najčitanije, a spisateljica je tom prilikom rekla da žene mnogo više čitaju nego muškarci.Po romanu „Ringišpil“ je snimljena serija od osam epizoda i emitovaće se od septembra meseca na RTS-u. Glavnu ulogu tumači Nevena Nerandžić, a scenario je napisala Nataša Drakulić. Spisateljica je prisustvovala većem delu snimanja serije i vrlo je zadovoljna kako su je snimili i završili da  ne bude  sve tragično kao u romanu.

Moderatorka večeri bibliotekarka čokanske biblioteke Dijana Jolić je predstavila najnoviji roman „Poslednji sati“ koji je izašao 2023. godine u izdanju „Lagune“ i govori o odnosu majke i ćerke, snage da se prevaziđe loš brak i započne drugačiji život i vrati korenima.

Spisateljica je rekla da je ideju dobila u razgovoru sa prijateljicom kad se setila leta avionom od pre 25 godina i razgovora sa stjuartom  koji je ispričao svoj prvi let koji je bio traumatičan ali se za  sve dobro zavšilo osmi za kapetana Cicvarića koji je uspeo da spase i avion i putnike, ali nije sebe jer je tokom traumatičnog leta doživeo tri infarkta, a treći je bio fatalan,  dogodio se kad su sleteli na aerodrom JFK u Njujorku. I Jelena je uplela u roman porodicu Cicvarić i srodnike,  a svoju junakinju doktorku Katarinu  je smestila na taj let, kada se vraćala iz Amerike gde je odlučila da živi  za Srbiju.

Književnica piše o jakim ženama  mada za sebe kaže da nije feministkinja. Ponosna je kao žena što je uspela da vaspita  dvoje divne dece i što ima unuku Milu koju obožava.

Novi roman počiva na rečenici „Ponekad kćeri moja, najviše lažemo one koje volimo“, a spisateljica je izuzetno emotivno pričala o svom životu čije delove je unela u roman. U „Poslednjim satima“ ima utkanih legendi (Ašikov grob) i mesta koja opisuje, za sebe kaže da piše u slikama  i dok piše odriče se dela sebe, ali u isto vreme dobija. Ističe da je važno imati balans – biti u miru sa sobom.

Jekena Bačić Alimpić  uživa dok piše knige i najavila je da je u toku novi roman koji još uvek ne zna kako će završtiti jer roman menja u toku samog pisanja.Najavljuje da je u njemu sadržan deo srpske istorije, kao u većini njenih romana, da se veći deo romana događa u Beogradu i da će izaći za Sajam knjiga oktobra ove godine.

Preporučila je prisutnim ljubiteljima njene književnosti da pročitqju „Lavr“ Jevgenija Vodolazkina,  kao i dela mađarskog filozofa Bele Hamvaša, mada voli i romane Ju Nesbea, Norvežanina koji je relaksira dok ga čita. A za sebe kaže da joj je bilo najteže kada je pisala roman „Poslednje proleće u Parizu“  jer je preživljavala svaki deo romana. A oni koji ga nisu pročitali neka pokušaju da dožive stradanja u čistkama Staljina iz ženskog ugla i saznju kako je to preživela njena junakinja.

Posle 10 godina od kada je bila u Čoki Jalena Bačić Alimpić je unela novi duh, po malo humora i ženskih razgovora u svoju promociju. A  čitateljke su sa zadovoljstvom od Jelene tražile da im se potpiše na neku od njenih knjiga i još malo porazgovaraju.

DKP