18.04.2024
Čoka

Sanad (Čoka) – Večernje praštanja

U susret  Vaskšnjem postu koji je počeo 19. februara i trajaće 47 dana, u nedelju, 18. februara u hramu posvećenom Vaznesenju Gospodnjem, u Sanadu održano je Večernje praštanja, običaj koji je ustanovljen još u IV veku , nastao u Egiptu gde je bilo najviše hrišćanskih manastira.

U Egiptu je tada po manastirima bilo mnogo monaha koji su u vreme šest nedelja pred Vaskres, praznik nad praznicima uobičajili da odlaze u pustinju i da se predano mole i odriču svega. Pustinja je donosila neizvesnost i mnogi se nisu više vraćali i da ne bi odlazili i ne opraštali jedni drugima uveo se običaj praštanja, tako da su i u crkvi u Sanadu jerej Aleksandar Pavlović i protojerej Goron Ivkov služili Večernje praštanja, koje se danas retko gde služi, a verujući kojih je bila puna crkva su usrdno učlestvovali u njemu. Tom prilikom tokom pevanja velikog Prokimena menjane su crkvene presvlake i barjaci iz svetlih u tamne tonove jer liturgje koje će se služiti do Vaskrsa su pređeosvećene koje su radosno tužne liturgije  na kojima se čitaju Parimeji – odlomci iz Starog zaveta od početka stvaranja sveta i čitaće se do Velike subote.

Za tu priliku u obnovljenoj „Bogomolji“ u crkvenom dvorištu odžano je i prigodno predavanje o postu. O duhovnom postu i zašto postoji i zašto je potebno odricanje je govorio teolog iz Vojke (najvećeg sela u Sremu) Slobodan Grujić, a o nastanku i načinu posta teolog Branislav Kerečki iz Batajnice, naglašavajući najvažniju poruku posta a to je da se uguši u sebi gnev i ljutnja, da se čini milostinja, čitaju sva četiri Jevanđelja koji su odraz našeg duha gde se daje istiniti primer hrišćanskog života.

Grujić je podsetio prisutne verujuće u bogomolji da post služi da ljudi vladaju sobom i da se čovek uputi u večni život. Post je duhovno putovanje do Vasksa.

Ove godine Vaskrs pada u nedelju,  8. aprila. – DKP

Оставите одговор