17.06.2024
Kanjiža

Кањижа – Свеже експлоатисана нафта код Долина изазвала загађење животне средине

Локална самоуправа општине Кањижа је данс, 16. марта издала Саопшење:

-Дана 14. марта 2018. године, пољочувари Општинске управе општине Кањижа обавили су теренску контору дуж пута Бичкеи код Долина, где се свеже  експлоатисана нафта излила и изазвала загађење животне средине. Већа количина сирове нафте се излила из бушотини  ВЕ-162  која је у власништву НИС а.д.  на њиве у околини салаша које се налазе дуж пута на површини од око  3.000 м2.

Током теренске контроле установљено је да се у бушотини појавила техничка грешка и да су се пластичне каде напуниле нафтом пре него што је камион са резервоаром стигао.

Одељење за инспекцијске послове  и служба за пољопривреду обавестиле су надлежне органе  (путем записника и фото документације са лица места):

– Одељење за заштиту животне средине при Покрајинском секретаријату за урбанизам и заштиту животне средине у области контроле индустријских објеката

–  Пољопривредног инспектора за пољопривредно земљиште при Министарству пољопривреде, шумарства и водопривреде.

Паралелно са тим, НИС а.д. је обавештен о догађајима и одмах је отпремио загађено земљиште и заменио новим земљитем истог квалитета.

Захваљујући ефективном реаговању Локалне самоуправе, 16. марта 2018. године, инспектори Покрајинског секретаријата за урбанизам и заштиту животне средине такође су обавили контролу на терену.

Редакција

Оставите одговор