17.06.2024
ČokaNovi Kneževac

Čoka /Novi Kneževac – „100 godina Jugoslavije“

U organizaciji Kulturno- istorijskog društva „Jovan Muškatirović“ iz Sente na čelu sa upravnikom arheologom Raškom Ramadanskim u Čoki u suorganizaciji tamošnje Biblioteke i u Novom Kneževcu, u suorganizaciji Narodne biblioteke „Branisalv Nušić“ nedavno su održane i u Čoki i u Novom Kneževcu istorijske večeri o stogodišnjici stvranja Jugoslavije.

Predavanje o ovom jubileju je održao istoričar iz Sente, član Društva „Jovan Muškatirović“ Jovan Gašović.

Gašović je zainteresovanu publiku podsetio šta je istorija i povukao paralelu između istorije i političke istorije naglasivši da ono što se vidi i govori o događajima je manji deo iznad površine, a veći deo je ispod nje. Kad posmatramo događaje krećemo od demografskih procesa, procesa evolucije i procesa modernizacije, podećajući na reči Jovana Skrelića iz 1914. godine da su južnoslovenski narodi suviše mali da bi nešto uradili  i mogu samo zajednički nešto postić. No, međutim, etičke razlike, kao i verske, kulturne su doprinele da se Jugoslavija posle nešto više od 80 godina raspadne.

Gašović je pričao o nastanku prvo Kraljevine, njenom razvitku, demografskim promenama i svim fazama razvoja Jugoslavije, kao i o njenom raspadu spominjući reči Borislava Pekiča o sputanosti naroda i normalnoj pojavi nacionalizma.

A umesto zaključka je rekao da raspadom Jugoslavije Srbi su delimični gubitnici jer ih malo osataje u Hrvatskoj, KiM  je NATO okupirao i Crna Gora dobija nezavisnost,a dobijaju Republiku Srpsku. Jugoslavija je bila preambiciozni projekat koji je prevazilazio snage srpskog naroda kako ekonomski tako i demografski. Nije trebalo da se  zaleće izvan okvira nacionalne i racionbalne politike. Raspadu je doprinela i uloga velikih sila, a najvažnije je ne tražiti krivca u prošlosti.

Na kraju predavanja Jovan Gašović je rekao –Super ego Jugoslavije je odveo Srbe u osećaj lažne sigurnosti, u političku nezrelost i nesposobnost za vođenje nacionalne politike, ali raspad jugoslovenske države im omogućava da ponovo postanu nacija i preuzmu sudbinu u svoje ruke onoliko koliko pojedinačna mala nacija to može. – DKP

Оставите одговор