17.06.2024
Kanjiža

Kanjiža – Dan Svetog Stefana i Praznik novog hleba

Predsednik opštine Robert Festamer prerezao novi hleb i prvo parče dao narodu, drugo namenio  otišlim iz Kanjiže, a treće  upokojenim. Bogat kultuni i zabavni program. 

Prethodnog vikenda , 18. i 19.  avgusta u opštini Kanjiža je obeležen Dan Svetog Stefana i Praznik novog hleba, tradicionalno nizom manifestacija ispred gradske kuće i u Malom parku pored nje, kao i izložbom „Nasleđe – Antikvitet je vrednost“ u galeriji „Dobo Tihomer“.

Predsednik opštine Kanjiža Robert Fejstamer je prilikom svečanog osvećenja novog hleba i njegove podele u prisustvu i mnogih zvaničnika i čelnka iz pokrajine i okoline, kao i mađarskog konzula  rekao – Praznici su svetle tačke u nizu svakodnevnice. Prilika da se okupimo, i da ovako okupljeni osetimo snagu zajednice. Po običaju, praznici pružaju mogućnost prisećanja, na istoriju i na odavanje počasti ne samo našim precima, nego i herojima sadašnjice. Onima koji svojim radom i trudom svakog dana doprinose očuvanju i razvoju naše zajednice.Zahvaljujući takvim pojedincima, čelnicima Srbije i Mađarske, odnosi dveju država su na istorijskom zenitu. Ova dobrosusedska politika je garancija bezbednosti, mira, ravnomernog razvoja i  dugoročno  evrointegracije naše zemlje.

Lokalna samouprava Kanjiže je od prošle godine ponosni nosilac Evropske zastave časti koju je zaslužila širokim spektrom prekogranične saradnje i velikim uspesima projekata na raznim konkursima Evropske unije. Opština i njene institucije i civilne organizacije ove i sledeće godine imaju veoma važne zadatke: zahvaljujući sredstvima iz IPA projekata, treba da obezbede novi nalet razvoja sportske i opšte infrastrukture; uz pomoć republičkih i pokrajinskih organa vlasti da dopune turističku ponudu opštine, da sredstvima iz budžeta omoguće očuvanje dosadašnjeg nivoa usluge i rada u obrazovanju, kulturi, socijalnoj i zdravstvenoj zaštiti. Veoma važni zadaci. Za ostvarivanje je potrebno zajedništvo, jaka i složna zajednica. Ja verujem da to naša opština jeste i može da učini!Predsednik  Fejstamer je poželeo da novi hleb spaja ljude i da kanjišku zajednicu učini jakom i snažnom.

Svečanost je  započela u prepodnevnim satima osvećenjem hleba u prvo rimokatoličkom hramu, pa u pravoslavnom . U popodnevnim satima je u Malom parku bio program za decu u kojem su učestvovali Predškolska ustanova  “Naši biseri” i Etno kuča “Zvučara” i Klub za mame i bebe u kojima su se odvijale kreativne radionice.

Na velikoj bini, postavljenoj ispred gradske kuće , odvijao se  bogati program. Nastupala su kulturno umetnička društva iz Kanjiže, Martonoša i Horgoša. Popularna grupa za decu iz Mađarske”Mantapinty” je na zadovoljstvo kanjiških mališana izveo svoje popularne kompozicije.

Dodeljene su i nagrade takmičenja  za najlepši crtež na temu moja porodica i  za najlepši hleb u tri kategorije za  privatnih lica, za civilne organizacija  i pekare. Pevao je za decu i omladinu i Nikolas Takač. Nakon govora predsednika opštine održan je spektakularni koncert grupe “Brass on the road” iz Segedina  koji su svirali među mnogobrojnom publikom..

Na kraju večeri je nastupala rok i pop pevačica Gabi Tot sa svojom grupom i zapalila publiku

Kao u posednjih više od 20 godina, svečanost se završila vatrometom na zadovoljstvo svih u Kanjiži. -DKP

Оставите одговор