Čoka – XIII Dobošarijada

U nedelju, 9. septembra, u Čoki oržana je XIII dobošarijada „Čujte i počujte 2018“ u organizaci  lokalne  samouprave u saradnji sa svim civilnm oranizacijama sa teritorije cele opštine i osnovnom školom.

Svečanost je počela nastupom najmlađih dobošara, dak su mlađi članovi KUD-ova sa teritorije cele opštine igrali narodne igre.Pobednik među najmlađim dobošarima je Strahinja Maksimović iz Čoke .  U isto vreme je  počelo takmičenje “Naj doboš kolač”, kao i takmičenje u kuvanju svinjskog gulaša. Kotizacija se ove godine nije plaćala pa je broj takmičara bio ograničen, njih 15. Za  pobednika je proglašen Branisalv Budovalčev dok je najbolju doboš tortu umeslila Crnka Petrov iz Sanada, naj doboš kolač su umesile žene iz Udruženja “Piroš tulipan” iz Ostojićeva, a najbolje sitne kolače su napravile  žene iz Udruženja “Sunce “ iz  Padeja čiji je štand  ujedno bio i najlepše uređen. Učrenici osnovne škole su svojim crtežima okačenim po đinorima po cetru mesta su ga ulepšali.

U popodnevnim satim mališani i gosti su mogli da se provozaju u fijakerima po celoj Čoki.  Povorka dobošara, sastavljena od najmlađih dobošara iz zabavišta, mladih dobošara iz osnovne škole i odraslih dobošara prošla je centrom Čoke i više od pola sata ispred bine udarala različite ritmove na zadovoljstvo mnogobrojne publike. Uz bogat kulturno umetnički program folklornih društava iz opštine Čoka nadmetali i su se i odrasli dobošari. Pobednik među njima je bio Zoltan Nađ koji je ujedno bio i poslednji dobošar u ovoj opštini. Obrazloženje žiria zašto su njega izabrali jer su i ostali bil dobri, da je on jedini imao vest koju je saopštio.ycv

Ovogodišju dobošarijadu je otvorio pokrajinski sekretar za urbanizam Vladimir Galić stihovima Miroslava Antića o vrednostima i lepoti Vojvodine najavivši da će ubrzo početi izgradnja Banatske magistrale kao i mosta na rečici Aranki (Zlatici) preko koji će prolaziti magistrala. Kao i o završetku radova na mostu između Ade i Padeja.

Svečanost se završila koncertom grupe “Maldivi” iz Sanada, a iznenjađenje večeri su bili dobošari i na kraju vatromet.

Predsednica opštine Stana Đember je na kraju svečanosti rekla –U vreme elektronike i savremenih tehnologija trudimo se da očuvamo prošlost i održavamo tradiciju. Potrudili smo se da okupimo sve sa teritorije cele opštine jer nam je mana što se  između sebe slabo poznajemo, osam naseljenih mesta , sedam mesnih zajednica  i želimo da se bolje upoznamo. Ono čime možemo da se pohvalimo kao mala opštia je da  imamo  dobra  kulturno  umetnička društva i druga udruženja koja su uvek dobrodošla i uvek su ovde pozvana. Sredstva koja imamo u budžetu trudimo se da podelimo da svi budu zadovoljni. Ovi ljudi sve što rade rade sa ljubavlju i zato smo imali lep i uspešan dan. DKP

Оставите одговор