Нови Кнежевац – Треће вече Фестивала проткело у знак сећања на мр Александра С.Вујића

Народна библиотека “Бранислав Нушић” организује Четрнаести фестивал камерне музике “Тисин цвет” који траје од 31. августа  до 16. септембра, распоређен у пет дана и у духу је као и сваке године  интернационализма. Прве три вечери су проткеле у знак сећања на преминулог професора мр Александра С. Вујића који је тринаест година био уметнички директор Фестивала, као и оснивач. Мр Александар С. Вујић је био пијаниста, композитор и диригент и на Факултету Музичких уметности у Београду је предавао партитуре. Својим изузетним одабиром новокнежевачка публика је могла да ужива у музицирању врхунских уметника класичне музике из целог света. Професор Вујић је преминуо 6. септембра 2017. године. Био је велики ентузијаста, љубитељ музике, сјајан професор, доброчинитељ. Оптимиста  и несебични саветник свима око себе  ширећи позитивну енергију  и љубав према муици и стваралаштву. Иза себе је оставио преко 100 музичких дела : композиције за инструменте, хор и оркестар. Професор Александар С. Вујић је водио најпознатије хорове у земљи и освајао међународне награде, а дела му се изводе широм света. Носилац  је и три велика признања: Сретењски крст 3. ранга од 2014. године, одликован је медаљом „Золтан Кодаљ“  од стране мађарске владе и државне награде Израела.

О животу и делу је говорио Сенћанин, другар професора Стеван Терзић председник Српског културног центра „Стеван Сремац“ из

Сенте.

Треће већери многобројној публици су се представили чланови квинтета Синфонијата из Београда:Едит Македноска Торбица –прва виолиа,Радмила Вардалић- друга виолина, Дејан Роквић- виола, Душан Стојановић –виолончело и Cветозар Вујић Борски- котрабас.

Оркестар је изводио копозиције Александра С. Вујића од Менуета до српског кола „Игре“, композиције које су настале последњих година професоровог стварaлаштва, а новокнежевачка публика је током 13 година Фестивала имала прилику да их чује.Синфонијета постоји 30 година , а Светозар Вујић Борски свира у њој од самог почетка. Из ње су многобројни коцерти по свету и признања, а до сада је снимила 11 компакт дискова.

Музицирање Симфонијете је одушевило публику.

Финансијер фестивала је општина Нови Кнежевац, а Покрајина је суфинансијер.

Ове године је први пут уметнички директр Фетивала контрабасиста Светозар Вујић Борски који  одржава  Фестивал на на европском нивоу.

Фестивалу су присуствовале супруга покојног Александра С. Вујића и музички критичар Марија Адамов која прати овај фестивал од самог оснивања који је проглашен од изузетног значаја за  Војводину.

Наставак фестивала је у суботу 15. а 16. септембра је његово затварање. ДКП

Оставите одговор