17.06.2024
Kanjiža

Kanjža – XIII Dani kukurza

Nedavno je u Kanjži održan XIII međunarodni festival kukuruza u organizaciji Folklorno-plesnog društva ,,Tisa“ uz podršku Lokalne samouprave, Društva „Gabor Betlen“, Nacionalnog saveta mađarske nacionalne manjine i Pokrajinskog sekretarijata sekretarijata za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine. Cilj trodnevne manifestacije je bio popularizacija i upoznavanje, prikaz tradicija, narodnih običaja u vezi sa kukuruzom, branjem kukuruza, da bi davno zaboravljeni običaji postali deo svakodnevnice.

Manifestacija je započela otvaranjem izložbe radova Andreje Tandi iz Kanjiže koja izrađuje lutke, kao i izložbom radova -Napravi marionete- koji su pristigli na likovni konkurs na temu kralja Matije i istinoljubivog pastira, koji će oživeti zahvaljujući Društvu „Misao-Znak“, a  u dvorištu Osnovne škole “Jovan Jovqnović Zmaj”se održavala Kuća plesa sa koncertom narodne muzike.

Sledećeg dana su centrom Kanjiže u defileu i uz ples prošli svi učesnici bogatog programa, a svečano  otvaranje manifestacije  je bilo ispred Gradske kuće, koju je otvorio predsednik opštine Robert Fejstamer.

U Malom parku ispred gradske kuće raširio se vašar rušnih radova i orgaizovana je stavaralačka radionica predmeta od kukuruzovine i predstavljena hrana od kukuruza. Organizovano je i takmičenje u ljušćenju kukuruza, krunjenju na starisnski način , pravila se tvrđava o čapurica,a najmlađi su se igrali igre spretnosti,  a kukuruz je bio pomoćna sprava.

Organizovana su i stručna predavanja o kukuruzu, i još mnogo zanimljivosti u Malom parku do večernjih sati.

U večernjim satima se prešlo u Dom umetnosti gde je bio Gala koncert vojvođanskih orkestara narodne muzike.

Kao deo projekta „Modern Folking“, prvi klub „Fonó” u Kanjiži biće realizovan na Festivalu kukuruza. Nastupao je  Bajko orkestar sa Anom Šeregi. Projekat je  realizovan  uz pomoć Interreg–IPA Mađarska–Srbija Programa prekogranične saradnje, a na kraju je održana Kuća plesa za odrasle i decu u dvorištu  Osnovne škole.

XIII  manifestacija Dani kukuruza  se zavrila u nedelju sa Gala večeri Narodnog plesa na kojem su učestvovale lokalna udruženja  i gostujuće grupe iz inostranstva.

– DKP

Оставите одговор