19.06.2024
Novi Kneževac

Нови Кнежевац -ЗАШТИТНИЦА ЖЕНА – СВЕТА ПЕТКА

Српска православна црква и православни верници у Србији  данас, у суботу, 27. октобра  обележавају празник Свете Петке, која је историјска личност сврстана у ред светих.

Света Петка, као једна од највећих мисионарки хришћанске вере, поштује се у целом православном свету, а на поклоњење њеним светим моштима које почивају у Јашији, у Румунији, долазе и припадници других религија, верујући у њену исцелитељску моћ.

Посебно јој се обраћају жене свих вера и нација сматрајући је својом заштитницом.

Култ светитељке је у Србији добио на снази крајем 14. века, после Косовске битке и у време почетка турске владавине када су многи умни и духовни људи нашли уточиште у српској земљи. Прве записе о светој Петки оставио је Григорије Цамблак, међу којима је и опис преноса моштију свете Петке из Видина у Србију и до Београда (1403. године), и то заслугом монахиње Јефимије и кнегиње Милице, које су дозволу измолиле од султана Бајазита.

Верује се да су мошти Свете Петке од времена деспота Стефана Лазаревића 100 година почивале у стени поред калемегданске капеле и извора Свете Петке и да су јој на поклонење долазили и православци и католици, па и мухамеданци, тадашњи окупатори Србије.

У епархијама СПЦ око 250 цркава је посвећено Светој Петки, а у Београду је најпосећенија капела на Калемегдану.

Света Петка је живела крајем 10. и почетком 11. века пре поделе хришћанства.

Рођена је у Епивату, код Калитракије, у Малој Азији, а према записима српског владике Николаја Велимировића, пореклом је Српкиња. Њене мошти чуване су у Епивату, а потом у Цариграду, Трнову и поново у Цариграду.

На икони се Света мати Параскева представља у женској монашкој одежди, са крстом и миртином гранчицом, симболом мучеништва.

У храму посвећеном Светом архангелу Михаилу у Новом Кнежевцу Свету литургију су служили јереј Горан Караица, парох  при храму и протојереји ставрофори у пензији Арсен Виловски и Никола Гвоздић. Јереј Караица је говорио о значају светитељке, а велики број присутних верница у храму је посведочио о њеном великом и значајном утицају на жене.

приредила  ДКП

Оставите одговор