19.06.2024
Novi Kneževac

Нови Кнржрвац – Обележен Лучиндан и Свети Петар Цетињски

Српска православна црква и њени верници су 31.октобра обележили Светог Луку једног од четворице писаца јеванђеља, заштитника лекара и оснивача иконописа и Светог Петра Цетињског.

Свети Лука се описује као „поуздани лекар душе и тела“. Поштује се и слави као заштитник медицине и фармације, болница, апотека, фармацеута и болесника, многих породица. Познато је да је лечио бесплатно , а верује се да његове мопшти имају исцелитељску моћ.

Свети Лука је познавао  за живота Богородицу и да су три иконе са  њеним ликом које је светитељ насликао најближе њеном правом изгледу ,а пшозната је и „Икона у икони“ која представља Сцетог Луку  у перспективи иконе Богородице коју светитељ осликава. Он се сматра и оснивачем хришћанског иконописа.

Живот је Свети Лука окончао у 84. години, а хришћанска традиција каже да је он написао Свето јеванђеље по Луки – треће јеванђеље по редоследу у Новом завету и Дела апостолска.

Мошти Светог Луке  се чувају у Цариграду, а сматра се да његово стопало које се чува у једном манастиру у Црној Гори лечи болести очију.

Петар I Петровић Његош канонизован је као Свети Петар Цетињски. Рођен је у Његушима 1749. године, а замонашио се у 12. години. По упокојењу митрополита Арсенија (Пламенца), 1782. године, постао је митрополит и господар Црне Горе.

Живот је провео „са мачем у једној и крстом у другој руци“, борећи се да очува слободу црногорског народа, којим је управљао, и да утврди веру православну у њему. Истовремено је мирио завађена црногорска племена, и војевао поротив Турака и Француза. Сматра се оснивачем црногорске државности.

приредила  ДКП

Оставите одговор