Нови Кнежевац- МИТРОВДАН – СЛАВА И ПРЕСЛАВА

Српска православна црква  данас, 8. новембра обележава празник Светог Димитрија, у народу назван Митровдан.

Празник је посвећен античком команданту Солуна који је страдао због ширења хрићанства. Димитрије је рођен у Солуну у трећем веку наше ере, за време цара Максимилијана. Игнорисао је царево наређење  да прогони хрићане и јавно је проповедао хрићанство.

Чувши да је солунски командант хрићанин цар Максимилијан је наредио да га баце у тамницу где је мучен и погубљен. Солунски  хрићани су га тајно сахранили , на месту његовог гроба касније је подигнута црква, а Димитрије је проглашен за заштитника града Солуна. Црквени списи наводе да је потом свети Димитрије бдио над тим градом и спасавао га  од земљотреса и других несрећа, а и данас се верује да је чудотворна снага његових моштију излечила многобројне болеснике.

Према предању, Димитријев гроб је одисао босиљком  и смирном, па је он зато назван Мироточиви. Поред Грчке и Сибира, Свети Димитрије се празнује и слави и код Срба, као  Митровдан. У многим крајевима је и дан одржавања заветина – преслава. Косовска Митровица и Сремска Митровица су добили име по Светом Димитрију Солунском Мироточивом, а и многе цркве су посвећене овом светитељу. Народ верује какво је време на Митровдан да ће такво бити и лето наредне године.

приредила  ДКП

Оставите одговор