17.06.2024
Kanjiža

Kanjiža – Obeleženo 60 godina Cnese

KULTURA NAS SPAJA

Tokom ove nedelje nizom manifestacija u Kanjiži je obeleženo 60 godina postojanja Obrazovno kulturne ustanove „Cnesa“ pod nazivom „Kultura nas spaja“.

Izrasla iz Radničkog univerziteta osnovanog 1958. godine „Cnesa“ je posvećena posredovanju u ostvarivanju visoko kvalitetnih kulturnih sadržaja i konstantnog učenja i obrazovanja odraslih. „Cnesa“ učestvuje u organizaciji oko 200 kulturnih događaja na godišnjem nivou,  koje poseti preko 20.000 hiljada posetilaca.

Povodom 60 godina postojanja , velikog jubileja, ova institucija je obradovala decu i odrasle sa četiri programa koja su bila izuzetno posećena.

Za najmlađe su se opredelili da im prikažu baletsku predstavu za decu u izvođenju Udruženja „Više od igre“ iz Beograda. Baletani su najmlađim žiteljima: zabavištancetu i osnovcima prikazali „Labudovo jezero“ Petra Iljiča Čajkovskog  razvijajući priču na jednostavan način koju razumeju najmlađi i koji su je s velikom pažnjom pratili.

Koncert „Melodije iz sveta poznatih klasika i filmske muzike“ , kao i predstava studenata treće godine Akademije umetnosti u Novom Sadu „Lovac u žitu“ su ostvareni u okviru programa „Sajam kulture“ koji podržava Pokrajinski sekretarijat za kulturu, javno informisanje i odnose sa verskim zajednicama. Kocert je održao „Golden trio“ iz Subotice izvodeći popularne klasične melodije , kao i filmske hitove. Predstava“Lovac u žitu“ govori o opštoj izgubljenosti i anksioznosti pedesetih godina prošlog veka, koja je danas uzela maha.

Tokom obeležavanja jubileja otvorena je i izložba slika „Putevima Tihomera Doboa“ u galeriji koja nosi njegovo ime. Slike su nastale 2017. na likovnoj koloniji Likovnog vovjođšanskog kruga povodom dve godišnjice: 80 godina rođenja i 30 godina smrti slikara Tihomera Doboa koji je obeležio likovne standarde Kanjže sredinom prošlog veka. Preko 25 umetnika iz cele Vojvodine je učestvovalo na koloniji i poklonilo slike galeriji koje posetioci sada imaju priliku da vide. O značaju izložbe, kao i o manifestaciji su govorile Erika Nadrljanski Tornai , direktorica Oku „Cnesa“ i Ivanka Kenjereš, predsednica Vojvođanskog likovnog kruga.

DKP

Оставите одговор