19.06.2024
Novi Kneževac

Novi Kneževac – Uspeh članova „Feniks“ na Regionalnoj smotri

„SLIKA JE SVEČANOST ZA OČI“

U organizaciji Saveza umetničkog stvaralaštva amatera Vojvodine i Doma kulture opštine Bačka Topola sredinom oktobra je održana 19. Zonska smotra likovnih umetnika amatera Vojvodine  u Izložbenoj sali Doma kulture u Bačkoj Topoli koja je bila otvorena za posetioce do kraja meseca.

Članovi žirija kojeg su činili Savo Mučibabić, sekretar Saveza umetničkog stvaralaštva Vojvodine  i Mile Isakov – istoričar umetnosti  su odlučili  da od 49 izloženih slika iz opština Novi Kneževac, Bačka Topola, Pačir, Subotica, Tavankut i Kanjiža , uz četiri samostalna izlagača  1. decembra, u Sremskoj Mitrovici, na Pokrajinskoj smotri učestvuje 12 autora, od toga troje novokneževačkih slikara amatera.

Za dalje takmičenje su se plasirali: Spomenka Malbaški sa slikom „Moleraj“ – ulje na platnu, Saveta Borlovan sa slikom „Vino“ , isto ulje na platnu i Velimir Popadić sa pastelom „Bela kuća“.

Inače, Udruženje za negovanje umetnosti „Feniks“ je učestvovalo sa sedam slika. Među slikarima su  pored onih koji su se plasirali za dalje takmičenje bili i Jelena Malbaški, Zoltan Nađ, Melita Cukor i Zlatoje Šećerov.

Predsednica udruženja Spomenka Malbaški je nakon Bačke Topole rekla – Postigli smo veliki uspeh jer je ove godine bilo duplo manje slika nego prethodnih  godina, a ipak je izabrano tri slike članova našeg Udruženja  kao  kad je bilo mnogo više izloženih slika , što je veliki uspeh. Iz godine u godinu naši članovi se plasiraju kako za pokrajinsku, tako i na republičku smotru što dokazuje permanentnost i kvalitet rada članova Udruženja. . Posebno sam zadovoljna i po malo ponosna što je član žiria Isakov izrazio želju da upozna autora koji je uneo novinu starih elemenata XIX veka i oživeo našu prošlost i tradiciju.  Ja crtam tzv, moleraj već više od 10 godina i po njemu sam prepoznatljiva , pa je logično što je slika moletaj izabrna za dalje takmičenje.

Saveta Borlovan je iz godine u godinu sve sigurnijha u svojim likovnim potezima  i već tri godine za redom plasira se za dalje takmičenje. – Posebno mi je drago – ističe Spomenka Malbaški  –  što je multimedijalni umetnik Velimir Popadić dobio priznanje  za svoju sliku u pastelu i sebi i drugima dokazao da je dobra slikar.

DKP

Оставите одговор