Velebit (Kanjiža) –Obeleženo 100 godina od kraja Velikog rata podizanjem postamenta kralju Petru I

Na Velebitu, malom selu koje broji nešto više od 200 stanovnika u opštini Kanjiža, je na Dan primirja, 11. novembra, obeležena stogodišnjica završetka Velikog rata podizanjem postamenta Kraju Petru I Karađorđeviću na zidu Osnovne škole.

Spomenik su otkrili predsednik Skupštine opštine Kanjiža, rodom Velebićanin, Miloš Kravić i devedestpetogodišnja Milka Grubić koja je i nastarija stanovnica mesta , prisećajući se svojih školskih dana.

Spomenik je uradio vajar iz Mađarske Tibor Terek Turi, koji je postament namestio na osnovu fotografije koju su baraća Kravići poslai po prijateljima u Mađarsku.

Nakon pevanja himne i nekoliko pesama vezanih za Prvi svetski rat i srpsku herojsku prošlost sestara Sočin iz Sente, glumac Mikica Petronijević iz Beograda je govorio obraćanje vojnika senima karalja Petra I i odrecitovao „Plavu grobnicu“ Milutina Bojića.

Predsednik SO Miloš Kravić je govorio o značaju Velikog rata za srpski narod, o samom kralju, o sebi i svojim meštanima koji su potomci solunskih boraca i koji su ove prostore naselili 1921. godine zahvaljujući kralju Petru I Karađorđeviću Oslobodiocu.

Nakon polaganja venaca na spomen obeležje predsednik Severnobanatskog upravnog okruga Nikola Lukač je istakao značaj ovakvih događanja pogotovo u multietičkim sredinama kao što je opština Kanjiža i naglasio istrajnost i stradanje srpskog narado u Velikom ratu.

U večernjim satima je u Domu kulture u Kanjiži održana svečana akademija gde su pored pevanaj sestara Sočin, sviranja na flauti Aleksandre Tolić i glume Mikice Petronijevića, nastupali i kulturno umetničko društvo „Dr Tihomir Ostojić“ i Ostojićeva, dok je potpredsednik opštine Nebojša Rakić govorio o značaju Prvog svetskog rata  i o velikim bitkama srpskog naroda u njemu. Prisutnima se obratio i protojerej Jovica Mojsilović, kao i istoričar Ivan Lazić govoreći o Velikom ratu. – DKP

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *