Нови Кнежевац -НЕДЕЉУ ДАНА ПРЕ УСКРСА -ЦВЕТИ

Српска православна црква и верници славе у недељу, 21.априла празник Цвети, успомену на свечани улазак Исуса Христа у Јерусалим, последњу недељу пред почетак његових страдања, смрт и Васкрсење. Празничне литургије служиле су се у славу Спаситеља, који је свесно ишао у сусрет страдањима, па се наредна седмица, која претходи празнику Васкрсења, назива Страсна или Страдална недеља.

Ови дани Страдања Христовог су били и последњи дани вишенедељног Великог или Часног поста, за све православне вернике који су се одлучили на овај подвиг.

Према хришћанском предању, Христос је, праћен својим ученицима, кренуо из Витаније у Јерусалим. Глас о доласку Спаситеља и васкрсењу Лазара Четвородневног брзо се ширио, па су му се на путу многи придружили.

На улазу у Свету земљу народ га је дочекао простирући хаљине на пут којим ће проћи. Машући гранама палме у знак добродошлице Спаситељу који иде у сусрет вољним страдањима, народ је узвикивао „Осана (слава) сину Давидову“.

Празник Цвети установљен је још од првих хришћанских времена, а свечано се прославља од трећег века нове ере.

У Србији су Цвети и народни празник. На Цветну недељу 1815. војвода Милош Обреновић, вођа Другог српског устанка, дигао је народ у борбу против турске власти.  ДКП

Оставите одговор